Rusija: Čemu uzbuna zbog izlaska Irana iz nuklearnog sporazuma

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trampove izjave o postepenom smanjenju obaveza Irana, na koje je pristao u nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, ne bi trebalo da dovodu do komešanja, ocenilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Izjave predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Irana i Organizacije za atomsku energiju na konferenciji za novinare u Teheranu 7. jula o čvrstoj nameri da se napravi dodatni korak ka postepenom smanjenju obaveza iz nuklearnog sporazuma ne bi trebalo da izazivaju toliku uzbunu. Radi se isključivo o dobrovoljnim obavezama Irana, koje je preuzeo u duhu kompromisa i radi zaključivanja nuklearnog sporazuma“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U međuvremenu, navodi MIP Rusije, uslovi sporazuma davno su grubo prekršeni.

„I, kao što svi znamo, to nije uradio Iran“, navelo je Ministarstvo, podsetivši da su SAD još pre godinu dana odbacile sve svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma i prekršile Rezoluciju SB UN 2231. Vašington, i pored toga, opet traži da Teheran nastavi da ispunjava svoje obaveze.

Međunarodna agencija za atomsku energiju prethodno je potvrdila da je Iran prekoračio ograničenje za obogaćivanje uranijuma od 3,67 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala