Patrijarh Irinej: Duhovno, moralno i istorijski smo vezani za Rusiju (video)

© Sputnik / Aleksandar MilačićPatrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
U beogradskom Ruskom domu obeležen je praznik Dan porodice, ljubavi i vernosti. Taj praznik, koji se tradicionalno obeležava u Rusiji pod pokroviteljstvom Fondacije socijalno-kulturnih inicijativa, u Srbiji organizuje Ruski dom uz podršku Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu i Srpske pravoslavne crkve.

Na proslavi u Ruskom domu povodom ruskog crkvenog praznika Svetog Petra i Fevronije — Dana porodice, ljubavi i vernosti, patrijarh Irinej je uručio medalje za 32 bračna para koji su u braku više od 25 godina, a direktorki Ruskog doma Nadeždi Kuščenkovoj patrijarh Irinej uručio je orden Svete carice Milice.

Kuščenkova je nagrađena visokim crkvenim odlikovanjem za nesebična dela ljubavi prema SPC i jačanje vekovnih veza dva naroda, rekao je patrijarh. Odnosi srpskog i ruskog naroda nisu samo prijateljski, već i bratski, a postavio ih još Sveti Sava kada je odabrao ruski manastir Pantelejmon na Svetoj gori da se u njemu zamonaši, dodao je on.

© Sputnik / Aleksandar MilačićPatrijarh srpski Irinej i Starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev
Patrijarh Irinej: Duhovno, moralno i istorijski smo vezani za Rusiju (video) - Sputnik Srbija
Patrijarh srpski Irinej i Starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev

Prema patrijarhovim rečima, ruska država i crkva pomagale su Srbiji kad god su mogle i nikada joj nisu odmagale, za razliku od nekih drugih naroda koje smo smatrali prijateljima.

„Ruski narod i ruska crkva nas nikada nisu iznenadili. Mi smo duhovno, moralno i istorijski vezani i ta veza će ostati kroz čitavu našu istoriju. To se pokazuje i sada, kada ruski narod i rusku državu imamo kao velike pomoćnike i podržavaoce u našim prilikama u odnosu na Kosovo, tako da na tu pomoć računamo i nadamo se da će nam pomoći da sačuvamo naše vekovno i sveto Kosovo i Metohiju“, rekao je patrijarh.

Porodica, osnovna ćelija svakog naroda, u velikoj je krizi, naglasio je patrijarh.

„Molimo se Bogu da tu krizu prebrodimo i da se naša porodica vrati svojoj istorijskoj ulozi koju je imala u životu, ne samo pravoslavnih, već svih naroda. Sveti apostol Pavle porodicu naziva domaćom crkvom. To i zaista jeste. Porodica je mala crkva, gde se neguju hrišćanska vera i hrišćanske vrline. Ona nam je danas i te kako potrebna, jer sve dobro najpre se nauči u porodici, gde deca od svojih roditelja vide ne samo pouku o veri, već i život po toj veri. To je mnogo važnije čak i od same pouke, jer ono što se vidi to se i sledi. Zato crkva insistira da se porodica zove malom crkvom, ali i da defakto bude mala crkva“, naglasio je patrijarh.

© Sputnik / Aleksandar MilačićNadežda Kuščenkova, odlikovana direktorka Ruskog doma
Patrijarh Irinej: Duhovno, moralno i istorijski smo vezani za Rusiju (video) - Sputnik Srbija
Nadežda Kuščenkova, odlikovana direktorka Ruskog doma

Porodica treba da nastavi da postoji kao osnova opstanka naroda i vere, zaključio je patrijarh.

Direktorka Ruskog doma Nadežda Kuščenkova zahvalila je patrijarhu Irineju na odlikovanju kojim je Sinod SPC visoko ocenio njen rad u produbljivanju duhovnih veza dva naroda i poručila da će nastaviti da neguje te vrednosti.

Svečanosti su prisustvovali i starešina Hrama Svetog Save, vladika Stefan i starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev, kojima su uručene diplome za aktivan rad na razvoju međunarodnih humanitarnih i društvenih odnosa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala