Pacoli: „Kosovo“ neće na samit, a mi smo sledeći domaćini

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKBedžet Pacoli
Bedžet Pacoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bedžet Pacoli, samoproglašeni ministar spoljnih poslova takozvanog Kosova je izjavio da delegacija privremenih institucija Prištine neće učestvovati na Samitu u Sarajevu — zbog načina na koji BiH tretira samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosovo.

Pacoli je ocenio i da je takav tretman neprihvatljiv i da je bacio senku na nedavno održani Samit zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj, prenosi „RTK2“.

„Način na koji su mislili da tretiraju (takozvanu) kosovsku državnu delegaciju je neprihvatljiv, a to bi, takođe, bacilo senku i na nedavno završeni samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, gde smo pokazali volju da budemo konstruktivni u regionalnim inicijativama i organizacijama. Nažalost, ova volja je pogrešno shvaćena od strane sadašnjeg Predsedavajućeg Predsedništva BiH“, tvrdi Pacoli.

On je na svom profilu na Fejsbuku ocenio da takav stav prema privremenim institucijama u Prištini, kao sledećem lideru SEECP, nije dobar za BiH, s obzirom na to da je taj samit stvoren u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa u regionu i pune integracije Jugoistočne Evrope u evroatlantske strukture.

Prethodno je samoproglašeni predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači naveo na svom profilu na Fejsbuku da je odbio da prisustvuje SEECP u BiH, zbog toga što je poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, jer (takozvano) Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

BiH ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala