Od jeseni struja podmorskim kablom između Crne Gore i Italije

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Završeno je polaganje podmorskog elektroenergetskog kabla između Crne Gore i Italije. Start i prenos struje u oba smera najavljen je za jesen ove godine.
Energija Sputnjika: Od jeseni struja podmorskim kablom između Crne Gore i Italije

Ova strujna „morska veza“ deo je Transbalkanskog koridora, visokonaponskog 400-kilovoltnog dalekovodnog sistema, koji kreće u Rumuniji i kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu stiže do Crne Gore. Stručnjaci ističu da je reč o infrastrukturnom povezivanju Balkana i Evropske unije, koje će obezbediti energetsku bezbednost zemljama na trasi, ali ih i učiniti regionalnim energetskim čvorištem. Konkretno, to znači da će te zemlje, kao i njihovi susedi, koji su proizvođači električne energije, trgovci i potrošači iste — imati sigurnu isporuku.

O tome dokle se stiglo sa izgradnjom Transbalkanskog koridora, koliki je njegov značaj za zemlje koje su na njegovoj trasi i za susedne elektroenergetske sisteme, ali i za Srbiju, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Nebojšom Vučinićem, rukovodiocem Centra za razvoj Elektromreže Srbije AD i predsedavajućim Regionalne grupe za razvoj Evropske asocijacije prenosnih sistema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala