Mediji: Evropa dobija američki PRO sistem, koji možda ne radi

© AP Photo / Mark WrightRaketne probe američkog protivraketnog sistema "Egis ašor"
Raketne probe američkog protivraketnog sistema Egis ašor  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki sistemi za protivraketnu odbranu „Egis Ašor“, koji su trebali da budu razmešteni u Poljskoj pre godinu i po dana, još nisu prošli sva neophodna testiranja, piše „Nešenel interest“.

Kako ovaj list prenosi — svrha sistema je da zaštiti zemlju od raketnih napada različite snage, koje mogu izvesti zemlje kao što su Iran, a možda i Rusija.

Prema podacima američke Revizorske komore, Agencija za protivraketnu odbranu zemlje sprovela je samo sedam od 11 testiranja, koliko je bilo planirano za 2018. godinu.

Osim toga, još nije završena realizacija raspoređivanja protivraketne odbrane u Evropi, koja je započeta još za vreme mandata bivšeg američkog predsednika Baraka Obame. Uprkos uspehu prve dve faze, implementacija programa globalne protivraketne odbrane „Egis Ašor“ u Poljskoj nije završena ni 18 meseci nakon predviđenog datuma.

Egis Ašor“ je kopnena verzija američkog brodskog višenamenskog borbenog sistema „Egis“, a sastoji se od snažnog radara SPY-1 i 24 protivvazdušne rakete na navođenje SM-3. Sistem je predviđen za zaštitu od balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa.

Kako navodi „Nešenel interest“, Iran od naoružanja poseduje rakete srednjeg dometa, koje teoretski mogu biti opremljene i nuklearnim bojevim glavama, u slučaju da zemlja uspe da ih proizvede.

Jagnjad - Sputnik Srbija
Ovce ometaju rad američkog protivraketnog kompleksa u Rumuniji

Međutim, kašnjenja sa raspoređivanjem sistema protivraketne odbrane daju dovoljno vremena proizvođačima da reše sve nedostatke.

„Kašnjenje od godinu i po dana u realizaciji treće etape faznog adaptivnog pristupa raspoređivanju protivraketne odbrane u Evropi, pruža Agenciji za protivraketnu odbranu priliku da sprovede dodatna testiranja i da prikupi više podataka o njihovom funkcionisanju“, izjavili su stručnjaci.

Portal prenosi i da će to dati vremena za rešavanje problema, sa kojima se suočavaju proizvođači još od šezdesetih godina prošlog veka, a jedan od glavnih je — kako presresti nekoliko raketa i bojevih glava, a da se sistem ne preoptereti.

Međutim, agencija smatra da je neophodno smanjiti broj proba za presretanje balističkih raketa i da uopšte nije potrebno provoditi testiranja procene sposobnosti presretanja nekoliko raketa istovremeno pre razmeštanja sistema u Poljskoj.

Ukoliko se smanji broj raketnih proba neće biti moguće da se dobiju potpune informacije u vezi sa pitanjem — da li sistemi za protivraketnu odbranu funkcionišu u skladu sa planom, zaključuje „Nešenel interest“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala