Kremlj reagovao na vređanje Putina: Neprihvatljivo!

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj u Moskvi
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj smatra neprihvatljivim uvredu nanetu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koja se čula na gruzijskoj televiziji „Rustavi 2“ i ističe da je celo rukovodstvo Gruzije osudilo ispad koji je nedostojan za narod ove zemlje, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Što se tiče pomenutih uvreda na račun naše zemlje i našeg predsednika, naravno — mi ih smatramo apsolutno neprihvatljivim i snažno ih osuđujemo. Napominjemo da je, zaista, celo rukovodstvo Gruzije — i predsednik i premijer i parlamentarci i predsednik Parlamenta — snažno osudilo ovaj ispad“, rekao je Peskov novinarima, komentarišući situaciju.

„Ovakvo ponašanje, bez obzira na to da li ga je isprovocirao neko ko želi da dodatno zakomplikuje rusko-gruzijske odnose, ili je samo posledica apsolutnog ludila — nedostojno je gruzijskog naroda. To je narod koji ima veoma dugu istoriju i najbogatiju kulturnu tradiciju. I, naravno, ono što se dogodilo je — velika sramota za Gruzijce“, naglasio je portparol Kremlja.

Portparol predsednika je, govoreći o incidentu, rekao da se u Gruziji primećuje sve više pogoršanja rusofobičnih napada, koje Kremlj smatra posledicom nespremnosti države da obuzda ekstremiste.

U nedelju uveče voditelj Georgij Gabunija započeo je svoj autorski program „P.S.“ na televiziji „Rustavi 2“ psovanjem ruskog predsednika Vladimira Putina, iako mediji nisu preneli šta je konkretno rekao. Veliki broj korisnika društvenih mreža u Gruziji osudio je Gabuniju i izrazio zabrinutost da bi se gruzijsko-ruski odnosi mogli dodatno pogoršati. Generalni direktor televizijske kompanije, Nika Gvaramija, izjavio je da smatra neprihvatljivim psovke uživo, iako se slaže sa stavom voditelja. Izjave voditelja osudili su i predsednik i premijer Gruzije.

U Tbilisiju su 20. juna počeli antivladini i antiruski protesti. Demonstranti su istupili protiv učešća ruskih delegata na sednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Pobunili su se zbog toga što je predsednik Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov, seo u fotelju predsednika Parlamenta Gruzije. On je, međutim, objasnio da mu je to mesto odredio domaćin skupa — „u skladu sa protokolom događaja te vrste“.

Predstavnici gruzijske opozicije su, nakon toga, napustili zasedanje, a u zdanje Parlamenta su upali ekstremisti.

Demonstranti su zatražili da ruska delegacija napusti zemlju, a da Vlada Gruzije podnese ostavku. Specijalne policijske snage Gruzije upotrebile su suzavac, gumene metke i vodene topove kako bi smirile nerede. Prema poslednjim podacima, povređeno je 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je optužila Moskvu da je organizovala proteste i nazvala je — „okupatorom i neprijateljem“. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je ocenio da je takva izjava neprofesionalna i dodao da je situacija u Gruziji — rezultat borbe opozicije s vlašću.

Vladimir Putin je 21. juna potpisao ukaz o zabrani ruskim avio-kompanijama da obavljaju putničke letove ka Gruziji, a ukaz stupa na snagu 8. jula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala