Kina: Američko zlostavljanje izazvalo nuklearnu krizu

© AP Photo / Ng Han GuanKina
Kina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Peking je optužio Ameriku za najnovije pogoršanje iranske nuklearne krize, naglasivši da je odluku Irana da počne da obogaćuje uranijum iznad dozvoljenog limita izazvao maksimalni pritisak SAD.

Iran je objavio da počinje da obogaćuje uranijum iznad dozvoljenog limita od 3,67 odsto, koji je predviđen nuklearnim sporazumom.

Istovremeno je najavljeno i da će Iran nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz sporazuma na svakih 60 dana.

Peking je optužio SAD za jednostrano nasilje, istakavši da je Amerika odgovorna za situaciju u vezi sa Iranom, koji nastavlja da se povlači iz obaveza iz nuklearnog sporazuma, koji je sklopljen 2015. godine.

„Maksimalni pritisak SAD na Iran je glavni uzrok iranske nuklearne krize“, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Shuang.

Istovremeno, portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Abas Musavi upozorio je evropske potpisnice nuklearnog sporazuma da ne preduzimaju korake odmazde u svetlu odluke Teherana da prekine sa sprovođenjem svojih obaveza u okviru sporazuma. Musavi je objasnio da ako te zemlje „preduzmu određene čudne radnje“, Iran će sprovesti „poslednji“ korak u svom planu postepenog povlačenja iz obaveza iz nuklearnog sporazuma. On nije objasnio kako će izgledati „poslednji“ korak.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana je kazao i da je njegova zemlja otvorena za pregovore, ali je i dalje skeptična u pogledu mogućeg diplomatskog uspeha.

„Ne polažemo nadu i nemamo poverenja ni u koga i ni u jednu zemlju, ali su vrata diplomatije otvorena“, rekao je Musavi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala