Han: U EU nema mesta za one koji veličaju ratne zločince

© Tanjug / Sava RadovanovićJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uoči održavanja komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je da u EU nema mesta za one koji veličaju ratne zločince, „na kojoj god strani oni bili“, te dodao da se moraju poštovati sve odluke međunarodnih sudova.

„Konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžiću zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u nedavnoj evropskoj istoriji“, odgovorio je Han na jedno od poslaničkih pitanja, prenosi „Avaz“.

Ponovio je da Evropska komisija u komunikaciji sa bosanskohercegovačkim političkim liderima redovno ističe da oni moraju biti primer u poštovanju odluka međunarodnih tribunala, te naglasio da oni treba da se uzdržavaju od bilo kakvih izjava ili dela koja bi mogla da dovedu pod sumnju pitanje nezavisnosti procesa, preneo je Tanjug.

Takođe, kako je rekao Han, oni moraju da izbegavaju i da osuđuju bilo kakve inicijative koje bi mogle da povećaju tenzije, a „sve države se moraju jednodušno obavezati i to pokazati rečju i delom da su opredeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rešavanju otvorenih pitanja i u ovoj oblasti mnogo pre nego što uđu u EU“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala