Dodik: Tači skreće pažnju na sebe

© Srna / Snežana SamardžijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik prokomentarisao je nedolazak predsednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija na samit SEECP, istakavši da nema osećaj prema tome da li Tači dolazi ili ne, te da će možda biti lakše što Tači ne prisustvuje samitu.

Dodik je ponovio da BiH i još nekoliko zemalja-članica SEECP-a nisu priznale Kosovo kao zemlju, te da je ranije dogovoreno, a Kosovo je na pristalo, da u fusnoti samo piše da je to Priština.

„Nema nikakvih naznaka da je to samostalna država i u okviru tog formata Tači je bio i pozvan. Ja nisam ovde zadužen za socijalna pitanja na međunarodnom planu“, rekao je on.

Dodik je stava da Tačijeva ozlojađenost ide dotle da često spominje Republiku Srpsku i da ne može da očekuje pozitivan odnos prema tome.

„S druge strane, dok god Priština i Beograd ne reše probleme to za nas ostaje pitanje za koje nećemo dati bilo kakvu saglasnost za kretanje Kosova ka bilo kakvim međunarodnim institucijama“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je ocenio da se Tači na ovaj način obračunava, te da je želeo da skrene pažnju na sebe.

„Nemam nikakvih osećaja prema tome da li dolazi ili ne, možda će i biti lakše kada nije tu“, naglasio je Dodik.

Dodik je za RTRS kazao da će centralni događaj u okviru samita SEECP biti održan na Jahorini, gde će se razgovarati u formatu predsednika država-članica SEECP ili šefova delegacija vlada o tome šta je urađeno u prošloj godini i šta bi mogli biti ciljevi narednog vremena.

On je napomenuo da je proces saradnje uspostavljen pre značajnog broja godina i da je BiH ove godine predsedavajuća, kao i da je ovo završni sastanak predsedavanja.

„Želimo da sagledamo sve do sada urađene stvari, kojih je vrlo malo. Mnoge zemlje su prolazile kroz izbore tako da nije bilo moguće raditi na konkretnim stvarima, ali je bilo nekoliko važnih inicijativa u vezi sa saradnjom u pogledu očuvanja mira, saradnje na ekonomskom planu, te na razvoju infrastrukture“, ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

On je rekao da će u fokusu ostati potreba da se razgovara o stabilizaciji i učvršćivanju mira.

Prema njegovim rečima, urgentne tačke jesu pitanje Beograda i Prištine, kao i činjenica da u BiH još nije uspostavljena struktura Saveta ministara onako kako to traže izborni rezultati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala