Beogradski industrijski gigant koji je zapošljavao 5.000 ljudi prodaje se u vrednosti dva stana

CC0 / Pixabay / Fabrika
Fabrika - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju dela nepokretne i pokretne imovine nekadašnjeg jugoslovenskog giganta.

Prodaje se fabrika automotora „21. maj“ iz Rakovice, a na prodaju je pet industrijskih zgrada, zemljište, oprema iz radionica i sitan inventar, navodi se u tekstu oglasa.

Početna cena na javnom nadmetanju, koje će se održati 8. avgusta u prostorijama Agencije u Beogradu, iznosi 24.797.767 dinara (oko 210.000 evra), preneo je Tanjug.

Fabrika je osnovana 1948. godine kao vojna fabrika za proizvodnju motora za avione i helikoptere, ali je ubrzo počela proizvodnju i za drumska vozila.

Zapošljavala je oko 5.000 radnika koji su sklapali motore za kompanije „Fijat“, „Boš“, „Rols rojs“, „Boing“ ...

Kao „zlatna godina“ u istoriji fabrike izdvojila se 1989. kada je proizvedeno 200.000 motora za automobile marke „Zastava“.

Fabriku je činilo nekoliko pogona: „Fabrika motora i transmisija“ (osnovana 1948. godine), zatim „Fabrika malolitražnih motora“ (osnovana 1970. godine), „Fabrika automotora“, koja je pravila motore od 1981. do 2008. godine, da bi se naknadno 2010. godine proizvelo još 50 motora za potrebe firme „Zastava specijalni automobili Sombor“, koja je tada još proizvodila automobile iz nekadašnjeg „Zastavinog“ programa na osnovnom modelu putničkog vozila „Skala 101“...

Takođe, deo ove kompanije je bila i „Fabrika danas“ koja se bavila proizvodnjom delova i pribora za motorna vozila i njihove motore.

Od 2003. godine matična kompanija je u restrukturiranju, u međuvremenu je planirana privatizacija, a 21. decembra 2015. doneta je odluka o bankrotstvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala