Izopačeni milijarder koji bi mogao da „sruši pola Vašingtona“

© AP Photo / Uma SanghviDžefri Epstajn
Džefri Epstajn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki milijarder Džefri Epstajn (66) doleteo je u nedelju svojim privatnim avionom iz Pariza na aerodrom „Titerboro“ u Nju Džerziju. Tamo su ga sačekali do zuba naoružani specijalci.

Istovremeno, njegove komšije su gledale kako policija pajserima razvaljuje vrata Epstajnove luksuzne palate od sedam spratova u srcu Menhetna, na Aper Ist Sajdu. Uskoro su svi svetski mediji preneli dramatičnu vest: Epstajn je uhapšen zbog optužbi da je seksualno zlostavljao na desetine, a prema nekim svedočenjima — i stotine maloletnih devojčica. Prema navodima optužnice, neke od njih su imale samo 13 ili 14 godina.

Milijarder je, navodno, upravo u ovoj palati napastvovao desetine devojčica. Hapšenje je usledilo čitavu deceniju nakon što se Epstajn nagodbom izvukao iz sličnih optužbi na Floridi.

Ceo slučaj se prvi put pojavio u javnosti 2008. godine, kada je Epstajnu ponuđena tajna nagodba sa federalnim tužiocima, među kojima je bio i jedan koji danas sedi u kabinetu Donalda Trampa.

Samo vrh ledenog brega

To nije jedina politička veza zloglasnog milijardera. Epstajn je, kako prenosi agencija AP, bio prijatelj bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu, britanskom princu Endrjuu i američkom predsedniku Donaldu Trampu.

© REUTERS / Joe SkipperVila u Palm Biču u koju je, prema navodima optužnice, Epstajn dovodio devojčice
 Izopačeni milijarder koji bi mogao da „sruši pola Vašingtona“ - Sputnik Srbija
Vila u Palm Biču u koju je, prema navodima optužnice, Epstajn dovodio devojčice

U eri pokreta za prava žena #MeToo, slučaj Džefrija Epstajna je uporno ostajao nerešen. Žene su godinama u privatnim tužbama optuživale Epstajna da ih je seksualno zlostavljao, i to dok su bile maloletne. On je nagodbom bio zaštićen duže od decenije, ali tužilaštvo tvrdi — da je tome danas došao kraj.

U optužnici stoji da je Epstajn koristio široku mrežu kontakata i saradnika kako bi namamio devojčice u svoju kuću na Menhetnu. On je, prema ovim navodima, devojčice prebacivao iz kuće na Menhetnu do imanja u Palm Biču na Floridi, gde im je plaćao gotovinom i primoravao ih da mu dovode druge devojčice.

Od devojčica je prvo traženo da ga masiraju, ali bi to uskoro prerastalo u seksualne činove, uključujući dodirivanje genitalija devojčica, tvrde tužioci. Ova matrica protezala se u periodu između 2002. i 2005. godine, a to su jedine, za sada, sigurno utvrđene godine, ali verovatno je sve to trajalo i duže, navode izvori bliski istrazi.

Sve je počelo optužbom Virdžinije Roberts Džufr, koja je optužila Epstajna da ju je prisilio na seks dok je bila devojčica, ali je ona sa njim napravila nagodbu 2009. godine. Uskoro su isplivala svedočenja sa Floride sa sličnim optužbama, a istraga „Majami heralda“ otkrila je čak 36 takvih slučajeva.

To je, izgleda, bio samo vrh ledenog brega, jer su dalje istrage pokazale da je broj bio mnogo veći. Prema nekim svedočenjima, broj žrtava bi mogao da se meri i u stotinama.

Advokati s Harvarda, prijatelji u Ovalnom kabinetu

Federalni tužioci iz Majamija pripremili su obimnu optužnicu na 53 strane protiv Epstajna, ali je ona 2008. godine ekspresno stornirana, nakon što je sa Epstajnovim advokatima postignuta tajna nagodba. 

Umesto doživotne robije, Epstajn je u zatvoru u Palm Biču proveo samo godinu dana, nakon što se izjasnio krivim po optužbi za prostituciju. Pritom — dozvoljeno mu je bilo da zatvor napušta šest dana nedeljno, i to na po 12 sati. 

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički predsednik Donald Tramp rekao je „Njujork magazinu“ 2002. godine — da je Epstajn „sjajan tip“
 Izopačeni milijarder koji bi mogao da „sruši pola Vašingtona“ - Sputnik Srbija
Američki predsednik Donald Tramp rekao je „Njujork magazinu“ 2002. godine — da je Epstajn „sjajan tip“

Dogovor je sklopio Aleksander Akosta, bivši pravobranilac Južnog distrikta na Floridi, koji je sada na funkciji sekretara za rad u Vladi Donalda Trampa. 

Akosta se, prema navodima „Njujork tajmsa“, privatno sreo sa Epstajnovim advokatima u njegovoj kompaniji, kada su i utanačeni detalji nagodbe.

Tokom čitave istrage na Floridi, Epstajn je održavao izuzetno moćnu mrežu uticajnih advokata, među kojima je i profesor na Harvardu Alan Deršovic, kao i Kenet Star, bivši specijalni istražilac u slučaju impičmenta Bila Klintona.

Sam Klinton je bio čest gost u Epstajnovim privatnim avionima, a među rado viđenim gostima je bio i britanski princ Endrju. 

Američki predsednik Donald Tramp rekao je „Njujork magazinu“ 2002. godine — da je Epstajn „sjajan tip“.

​„Sa njim je uvek zabavno. Kažu i da voli lepe žene isto koliko i ja, a neke od njih su malo mlađe“, rekao je tada Tramp.

„Lolita ekspres“ za „ostrvo orgija“

Upravo ovakvi citati započeli su svojevrsni medijski rat u SAD posle hapšenja Epstajna, piše RT.

Partijski mediji u SAD požurili su da političare suprotne strane povežu sa optuženim milijarderom. 

Levičarski „Njuzvik“ je tako Epstajna nazvao — dugogodišnjim prijateljem Donalda Trampa, a slično su uradili i „Indipendent“ i „Hafington post“.

​Čim je vest o hapšenju saopštena u subotu, i desnica je izašla sa svojim optužbama. „Pi-Džej Medija“ je Epstajna nazvala „milijarderskim prijateljem Bila Klintona“, što je uradio i „Foks njuz“.

© SERGIO FLORESBil Klinton je bio čest gost u Epstajnovim privatnim avionima
 Izopačeni milijarder koji bi mogao da „sruši pola Vašingtona“ - Sputnik Srbija
Bil Klinton je bio čest gost u Epstajnovim privatnim avionima

„Gejtvej pandit“ je čak tvrdio da je Epstajn avionom vozio Klintona na „ostrvo orgija“ nedaleko od Portorika. U ring su uskočili i mnogi konzervativni komentatori na Tviteru.

Priče o navodnim vezama Klintona i Epstajna kružile su godinama pre subotnjeg hapšenja. Foks je 2016. godine otkrio da je Klinton Epstajnovim avionom, zvanim „Lolita ekspres“, leteo najmanje 26 puta, i to često iza leđa sopstvenom obezbeđenju.

Jedan bivši pilot rekao je na suđenju na Floridi 2009. godine da je Klinton ovim avionom leteo između 10 i 20 puta.

Optužbe su na svetlo dana izašle i tokom predizborne kampanje 2016. godine, kada je tadašnji predsednik „Republikanske nacionalne konvencije“ Rejns Pribus zahtevao od Hilari Klinton da objavi dokumente o susretima Bila Klintona sa optuženim milijarderom.

U jednom od tvitova navodi se rečenica: „Džefri Epstajn bi mogao da sruši pola Vašingtona“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala