„Vojvoda“ je suviše lep da ide na otpad

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje teške interkontinentalne balističke raket "Sarmat" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti Rusije
Lansiranje teške interkontinentalne balističke raket Sarmat sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska korporacija za kosmičke aktivnosti „Roskomos“ i rusko Ministarstvo odbrane razmatraju korišćenje interkontinentalnog balističkog projektila „Vojvoda“ za lansiranje raketa, rekao je generalni direktor Dmitrij Rogozin.

Kako objašnjava generalni direktor „Roskosmosa“: „Vojvoda“ je — „lepa, legendarna raketa, koju su napravili najveći umovi raketne industrije SSSR“. Prvi čovek „Roskosmosa“ naglašava da bi bilo pogrešno da se ta raketa — „pošalje na otpad“.

„Mogli bismo je (raketu ’Vojvoda‘) lako prepraviti za projekte koji se odnose na stavljanje malih letelica do civilnih orbita. O tome se raspravlja. Ova taktika treba da se primenjuje na sve borbene rakete, kada se one uklone sa borbenih dužnosti, uključujući i ’Sarmat‘“, naveo je Rogozin.

„Vojvoda“ je trenutno najmoćnija raketa današnjice, ali joj radni vek ističe. Već dugo je u službi — prvo sovjetske, a kasnije i ruske armije. Raketa duga 34 metra, prečnika tri metra, projektovana je sedamdesetih godina, a na službi u ruskoj armiji je od osamdesetih godina prošlog veka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala