Rusija zna da se samo jedna država u Evropi protivi sankcijama toj državi (video)

© Sputnik / Dejan SimićZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Tesla global forum“, multimedijalni događaj upriličen na Fruškoj gori i u Novom Sadu u čast Nikole Tesle, povod je da se u Sputnjiku nađu Goran Marić, direktor manifestacije i idejni tvorac sarajevskog kultnog pokreta „Novi primitivizam“ i Vladimir Solovjov, predsednik Saveza novinara Rusije, dobitnik forumske nagrade „Bela golubica“.

Manifestacija koja se održava već sedmu godinu posvećena je popularizaciji nauke, obrazovanja, kulture i duhovnosti, a njena okosnica su mladi ljudi, kaže Goran Marić.

Bela golubica u Teslinom životu

Govoreći o značaju pojedinih mesta u Srbiji u životu Nikole Tesle, Goran Marić kaže da je manastir Šišatovac bio presudan za to što je Tesla postao naučnik, a ne sveštenik.
„U Teslinom životu ovaj manastir se pojavio kada je oboleo od kolere. Bio je u veoma teškom stanju i njegov otac je preko rođaka, koji su bili nastanjeni u manastiru Šišatovac, dolazio iz Like i molio se za sina i odneo lekovitu vodu sa manastirskog izvora. Razgovor koji se tada vodio između oca i sina bio je veoma dramatičan. Naime, Tesla je izgubio starijeg brata i očekivalo se da će on, poput oca, postati sveštenik. Međutim, on je tokom bolesti tražio od oca da mu obeća da će ga pustiti da studira elektrotehniku, na šta je on pristao, samo da mu sin ozdravi“, objašnjava Marić.

Sa manastirskom vodom se, dodaje Marić, u Teslinim vizijama pojavljuje i bela golubica, koju je on smatrao za svetoduhovnu i verovao je da joj duguje svoju glavnu kreativnu inspiraciju i snagu.
Solovjov kaže da u Ruskoj Federaciji za Nikolu Teslu znaju svi, ali da detalje o njegovom životu zna malo ko.

„Velika mi je čast što sam dobitnik ove nagrade, ona za mene ima veliki filozofski smisao i predstavlja simbol umetnosti velikog Nikole Tesle“, kaže poznati ruski novinar.

Velikan pripada celom svetu

O Teslu i njegovo poreklo se poslednjih godina gotovo otimaju Srbi i Hrvati. Na pitanje da li je Tesla bio Jugosloven, Goran Marić kaže da je jugoslovenstvo bilo košmar nas Srba i da ćemo iz njega teško izaći.

© Sputnik / Rajko MarićSolovjov i Marić: Svako ima pravo svojata Teslu — Australijanci, Kinezi, Korejanci… jer je svima dao ponešto
Rusija zna da se samo jedna država u Evropi protivi sankcijama toj državi (video) - Sputnik Srbija
Solovjov i Marić: Svako ima pravo svojata Teslu — Australijanci, Kinezi, Korejanci… jer je svima dao ponešto

„Poznato je kako je Tesla bio opredeljen i kome je bio lojalan. Znamo i da je povodom atentata u Sarajevu odmah izjavio da je reč o velikoj grešci. Takođe, u svim enciklopedijama piše da je Tesla bio pravoslavac, da je kršten po rođenju, da je bio najveći donator i kum crkve Svetog Save u Njujorku, kao i da je bio jedan od većih donatora Matice srpske. To je tada bio drugi istorijski kontekst i mislim da ne treba da se uzbuđujemo oko tog svojatanja. Na kraju krajeva, pravo da ga svojata ima svako — Australijanci, Kinezi, Korejci… jer je svima dao ponešto.

„Nekome je dao projektile, nekome mobilne telefone, svi su od Tesle uzeli ponešto i mislim da je u redu da kažemo da je on vlasništvo sveta“, primećuje Marić i dodaje da bi Tesla u nekim drugim vremenima, koja još nisu došla, možda ipak mogao da bude neka spona prema Hrvatima.

Na Zapadu danas slušaju Sputnjik

Upitan da li je danas opravdano pravljenje paralele između Jugoslavije i EU i može li se ono što se dešavalo sa Jugoslavijom projektovati, na neki način, na današnja dešavanja unutar evropskog saveza, Solovjov odgovara iz ugla novinara.

„Dok smo studirali 90-ih godina za nas su, na primer, ’Si-En-En‘, ’Bi-Bi-Si‘, ’Dojče vele‘ predstavljali neverovatne visine istine i profesionalne umetnosti. Sada je sve to promenjeno. Građani Sovjetskog Saveza su nekada, u toku noći, uključivali radio i slušali ’Glas Amerike‘, ’Slobodnu Evropu‘, ’Dojče vele‘ i tako dalje. Posle toga se situacija u Sovjetskom Savezu promenila. Sada mi se čini da je situacija obrnuta. Sada građani Zapadne Evrope ili Amerike slušaju Sputnjik, gledaju RT koji ide van mejnstrima i daje drugu tačku gledišta. I za njih je to čudno. A ostali mediji tamo, oni rade kao da njima naređenja izdaje neki CK partije. To tako izgleda. I taj evropski savez koji je postao ogroman, birokratski, dosta težak aparat za celu Evropu, on ne može dobro funkcionisati. I opet, meni to liči na poslednje godine Sovjetskog Saveza. Znači, Sputnjik i RT, u toj igri, dobiće svoju vrlo interesantnu ulogu“, napominje Solovjov.

Rusija mora stalno da bude na Balkanu

Na pitanje kako komentariše to što jedan deo ruske elite smatra da Rusija nema šta da traži na Balkanu, Solovjov kaže da Rusija mora da bude na Balkanu stalno.

© Sputnik / Rajko MartinovićSolovjov: Kod nas svi znaju da u stvari samo jedna država u Evropi postoji koja nije podržavala sankcije protiv Rusije
Rusija zna da se samo jedna država u Evropi protivi sankcijama toj državi (video) - Sputnik Srbija
Solovjov: Kod nas svi znaju da u stvari samo jedna država u Evropi postoji koja nije podržavala sankcije protiv Rusije

„U vreme kada je Rusija bila slaba i bolesna, to vreme je već prošlo, ali u to vreme smo dosta izgubili. Izgubili smo veze, izgubili smo odnose, ali mi se čini da se to polako popravlja. Što se tiče vašeg pitanja o delu ruske elite koja ne vidi Rusiju na Balkanu, ja ne bih rekao da postoji veliki broj takvih ljudi. Mislim da pretežno i elita i običan ruski narod imaju veoma dobar odnos prema Srbiji. Kod nas svi znaju da, u stvari, u Evropi postoji samo jedna država koja nije podržavala sankcije protiv Rusije. Čak i Crnogorci, oni su uvek bili sa nama i ja uvek mislim šta bi sada rekao Petar Petrović Njegoš za ono što su oni uradili. Za nas je u ekonomskom smislu to neka sitnica, jer kakav je tamo ekonomski razvoj, ali oni, čini mi se, samo gube ruske turiste. Ali i to će proći, ja mislim da je naše prijateljstvo zauvek i ono će se samo širiti i razvijati“, kaže Solovjov.

Rusija na pravoj strani istorije

Govoreći o krizi zapada i mestu Rusije u novom svetskom poretku, čuveni novinar kaže da je Rusija sada, na neki način, na čelu onog dela svetskih zemalja koje pokušavaju da sačuvaju svoje nacionalne interese, da stoje na osnovnim stvarima u životu, kao što su porodica, istorija, država, duhovnost.

„Čini mi se da smo mi na pravoj strani istorije i sve više ljudi u svetu to saznaje. Oni koji neće da žive u takvim uslovima i koji hoće nešto da ruše, oni će porušiti sami sebe i svoje države i svoje porodice i svoj život. Uz to, mislim da ćemo za nekih deset ili dvadeset godina gledati vrlo interesantne promene u celom svetu, koje su već krenule“, ukazuje Solovjov.
Dobitnici „Bele golubice“ ove godine su pored Vladimira Solovjova i njegov francuski kolega, novinar Žan Krištof Bison, kao i Matija Bećković, Toma Fila, Vladimir Kecmanović i Gojko Raičević. „Tesla Global forum“ počeo je omladinskim kampom na Andrevlju, a završava se 14. jula Tesla relijem električnih automobila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala