Rusija razume Iran: Nismo iznenađeni

© AP Photo / VAHID SALEMINuklearni sporazum
Nuklearni sporazum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Irana da prevaziđe limit obogaćivanja uranijuma je očekivana i Rusija razume takav korak, izjavio je stalni predstavnik Moskve pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„To je bilo očekivano. Iranci rade transparentno, ranije su objavili svoje korake i sada ih realizuju, tako da ovo ni za koga nije bilo iznenađenje“, rekao je Uljanov.

On je dodao i da Rusija razume iranske korake, ali i da poziva da se uzdrže od mera koje mogu da pogoršaju situaciju nastalu u vezi sa Nuklearnim sporazumom.

Po njegovim rečima, kroz nekoliko dana će se moći odrediti koliko je Iran obogatio uranijuma.

„Međunarodna agencija za atomsku energiju će izvršiti merenja i saopštiti rezultate upravnom savetu. Faktografski izveštaj će stići do specijalne sednice upravnog saveta agencije, koju su Amerikanci sazvali za 10. jul“, izjavio je predstavnik Rusije.

Iran je ranije saopštio da će od danas njegov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,6 odsto, koliko je dogovoreno Nuklearnim sporazumom 2015. godine.

On je saopštio i da će, pošto je istekao rok koji je dat zemljama Zapada da ispune zahtev Irana i da spreče sankcije SAD prema Iranu, Teheran povećati obogaćivanje uranijuma, kao i da će nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz Sporazuma, i to na svakih 60 dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala