OEBS usvojio rezoluciju o ruskoj „okupaciji“ Abhazije i Južne Osetije

© Sputnik / Taras Lariohin / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)
Sedište Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komitet za politička pitanja i bezbednost Parlamentarne skupštine Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi, na sednici održanoj u nedelju 7. jula, usvojio je rezoluciju u kojoj se Rusija poziva da ukine svoju odluku o priznanju nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije.

U tekstu, čiji je glavni autor gruzijska poslanica Sofio Kacarava, Abhazija i Južna Osetija se nazivaju „okupiranim teritorijama Gruzije“. Pri tome, Parlamentarna skupština OEBS-a ponovo je izrazila „punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije“. U rezoluciji se takođe izražava „ozbiljna zabrinutost povodom toga što Gruzija nema zakonitu jurisdikciju nad svojom teritorijom zbog nezakonite okupacije Rusije i njenih koraka koji vode ka faktičnoj aneksiji Abhazije i Južne Osetije“.

Naglašena je i odgovornost Rusije „za grubo kršenje ljudskih prava i osnovnih sloboda u republici“, kao i za, navodno, povećanje vojnog prisustva, što i osuđuje Skupština.

Prema tekstu rezolucije, PS OEBS poziva Rusiju da „ukine odluku o priznanju nezavisnosti okupiranih teritorija Gruzije, prekine sa kršenjem ljudskih prava i sudskim progonom po političkoj osnovi, kao i sa diskriminacijom na etničkoj osnovi u tim republikama“.

U tekstu se nalazi i poziv — da se dozvoli ulazak međunarodnih zaštitnika ljudskih prava, uključujući i one iz struktura OEBS-a.

Šef delegacije Rusije Petar Tolstoj je, još početkom 28. sednice PS OEBS, koja se održava u Luksenburgu, izjavio da će ruski poslanici biti protiv ove i svih drugih antiruskih rezolucija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala