London daje 20 miliona evra za borbu protiv „dezinformacija“ na Balkanu

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaKula Vestminsterske palate u Londonu
Kula Vestminsterske palate u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija će izdvojiti 18 miliona funti (oko 22,5 miliona dolara) i to — „za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti u istočnoj Evropi i za jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“, saopštilo je britansko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako se navodi u saopštenju — novac će biti izdvojen iz Fonda za konflikte, stabilnost i bezbednost (CSSF) u naredne tri godine.

„U situaciji kada samo 10 odsto stanovništva ima pristup slobodnim sredstvima za masovno informisanje, lažne vesti i dezinformacije nastavljaju da potkopavaju i destabilizuju društvo“, izjavio je šef britanske diplomatije Džeremi Hant.

Po njegovim rečima — „konkurs o izdvajanju sredstava za podršku novinarima koji rade u nekim od najrepresivnijih društava — aktivira napad protiv lažnih vesti“.

Šef britanskog Ministarstva inostranih poslova je naglasio i da je njegov cilj da na narednoj Globalnoj konferenciji o slobodi medija, koja će biti održana u Londonu od 10. do 11. jula — „radi sa kolegama, kako bi dogovorili načine zaštite slobodnih sredstava masovnog informisanja i kako bi odredili cenu za one koji tu zaštitu krše“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala