Cipras priznao poraz: Uzdignute glave prihvatamo presudu naroda

© AP Photo / Yorgos KarahalisAleksis Cipras
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Levičarska partija Siriza, koja je do sada bila na vlasti u Grčkoj, priznala je poraz na parlamentarnim izborima u toj zemlji, prenosi televizija „ERT“.

Prve izlazne ankete pokazuju da je opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija na putu da pobedi na opštim izborima u Grčkoj.

Prema ovim procenama, stranka koju predvodi Kirjakos Micotakis pobediće levičarsku stranku Siriza aktuelnog premijera Aleksisa Ciprasa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke navodi da je, prema njihovim procenama, opoziciona Nova Demokratija Kirjakosa Micotakisa osvojila 39,8 odsto glasova, dok je vladajuća Siriza predvođena premijerom Aleksisom Ciprasom dobila 31,5 odsto glasova, prenosi Rojters.

Prema prethodno objavljenim prvim izlaznim anketama, Nova demokratija osvojila je između 38 i 42 odsto glasova i imaće između 155 i 167 mesta u parlamentu, koji ima 300 poslanika.

Siriza je na drugom mestu sa osvojenih između 26,5 i 30,5 odsto glasova, odnosno između 77 i 82 mesta u parlamentu, prenosi ANA.

„Ovo je istorijska pobeda Nove demokratije koja se pripisuje Kirjakosu Micotakisu. Ako se potvrde preliminarni rezultati, Nova demokratija je danas dostigla jednu od najvećih pobeda od 1974. godine. Podsećamo vas da je slično vođstvo poslednji put zabeleženo 1981. godine i ovo pokazuje da građani žele da izađu iz krize i povrate osećaj normalnosti u našoj zemlji“, navode izvori stranke.

Takođe, iz Nove demokratije dodaju da su rezultati odraz neodobravanja politike koju je vodila Siriza.

„Grci su glasali za svoje živote i izabrali su program Nove demokratije kako bi povećali svoj životni standard, uživali u smanjenju poreza, dobili nova i bolja radna mesta i osigurali bezbednost za sve“, objašnjavaju neimenovani izvori Nove demokratije.

Oni su dodali da rezultat povećava njihovu odgovornost i napominju da Grčka ulazi u novu eru, ostavljajući krizu i sve što je vraćalo zemlju nazad.

Siriza: Bićemo jaka opozicija

S druge strane, izvori iz vladajuće Sirize poručili su da će poštovati volju naroda ako se ispostavi da su tačni preliminarni rezultati.

„Siriza je ipak dobila značajan procenat glasova na izborima u izuzetno teškim okolnostima“, navode izvori iz ove stranke.

Kako su istakli, Siriza ostavlja bogato nasleđe, zemlju sa regulisanim javnim dugom, bez memoranduma i kredita MMF, sa stabilnim javnim finansijama, smanjenom stopom nezaposlenosti, socijalnom zaštitom i devet uzastopnih kvartala privrednog rasta.

„Mi ćemo braniti ta dostignuća sa pozicije jake opozicije“, poručili su iz Sirize.

Cipras posle poraza: Prihvatamo presudu naroda

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je večeras da poštuje volju naroda, koji je na prevremenim parlamentarnim izborima glasao za dolazak na vlast opozicione Nove demokratije.

„Danas uzdignute glave prihvatamo presudu naroda“, rekao je Cipras obraćajući se novinarima.

On je dodao da je njegova partija Siriza morala da donese teške odluke koje su imale teške političke posledice, kako bi, kako je naveo, dovela Grčku tamo gde je danas, prenosi Rojters.

Cipras je pozvao lidera Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa i čestitao mu pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima, rekao je ranije jedan zvaničnik Micotakisove stranke.

Cipras je izbore raspisao pre tri meseca, pošto je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori stižu u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grčkoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala