Evropa jednoglasno poručuje Iranu: Odmah prekinite!

© AFP 2023 / Vahid Reza AlaeiIran, raketa
Iran, raketa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom, pozvale su Iran da ne preduzima mere koje nisu u skladu sa sporazumom, nakon što je Teheran najavio povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma preko dogovorenog limita.

Nemačka je poručila da je izuzetno zabrinuta zbog najave Irana da je počeo da obogaćuje uranijum iznad limita od 3,67 odsto.

„Snažno apelujemo na Iran da prestane sa svojim aktivnostima i promeni one koje nisu u skladu sa obavezama“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Nemačke, prenosi Rojters.

Dodao je da je Berlin u kontaktu sa drugim potpisnicama sporazuma — Britanijom i Francuskom, kako bi se odlučilo o sledećim koracima.

Portparol britanskog „Forin ofisa“ izjavio je da je Iran prekršio uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i da mora neodložno da obustavi svoje aktivnosti.

„Dok Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno sporazumu, Iran mora odmah da prekine sve aktivnosti koje nisu u skladu sa njegovim obavezama. U koordinaciji smo sa ostalim učesnicima sporazuma po pitanju narednih koraka po uslovima sporazuma“, rečeno je u Londonu.

Odluku Irana da poveća nivo obogaćivanja uranijuma osudio je i francuski predsednik Emanuel Makron. On je potez Irana kvalifikovao kao „kršenje“ sporazuma, rekao je neimenovani zvaničnik predsedništva Rojtersu.

Sa druge strane, Rusija smatra da je odluka Irana da prevaziđe limit obogaćivanja uranijuma očekivana i da Moskva razume takav korak, ali da poziva Teheran da se suzdrži od mera koje mogu da pogoršaju situaciju nastalu u vezi sa nuklearnim sporazumom.

Podsetimo, iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je rekao da sve mere koje je preduzeo Iran mogu biti povučene, ako evropske potpisnice sporazuma ispune svoje obaveze. Zarif je na Tviteru napisao da je Iran preuzeo korake da bi zaštitio svoje interese u odnosu na „američki ekonomski terorizam“.

Sporazum sa Iranom su potpisale 2015. godine Nemačka, Francuska, Britanija, Rusija, Kina i SAD, koje su se u međuvremenu jednostrano povukle i uvele Teheranu sankcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala