Erdogan prvi čestitao Micotakisu na pobedi

© AP Photo / Petros GiannakourisKirjakis Micotakis
Kirjakis Micotakis  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prvi je šef države koji je pozvao lidera grčke Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa da mu čestita na izbornoj pobedi, prenosi Tanjug.

To je javila grčka agencija ANA, pozivajući se na neimenovane izvore u Novoj demokratiji.

Kako se navodi, Erdogan je poželeo sreću Micotakisu koji je istakao da se zalaže za ponovno uspostavljanje grčko-turskih odnosa na osnovama poštovanja međunarodnog prava i iskrenog dijaloga, od čega bi koristi imala oba naroda.

Čestitao Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa Kirjakosom Micotakisom i čestitao mu pobedu na parlamentarnim izborima.

Predsednik Vučić je Miciotakisu, koji sutra preuzima dužnost premijera Grčke, poželeo mnogo uspeha u radu.

On je izrazio uverenje da će dobri odnosi Srbije i Grčke u budućnosti biti još bolji i da će saradnja dveju zemalja nastaviti da se razvija na obostranu korist, navedeno je u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika.

Čestitka Junkera

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras lideru grčke Nove demokratije Kirjakosu Micotakisu na, kako je naveo, čistoj pobedi na parlamentarnim izborima.

„Imam apsolutno poverenje u vaše lične sposobnosti i sposobnost Grka da ispišete novo i svetlije poglavlje u istoriji vaše zemlje. Možete da računate na moju ličnu podršku i podršku Evropske komisije u postizanju tog cilja“, naveo je Junker u čestitci.

On je istakao da je grčki narod mnogo toga pretrpeo u poslednjih deset godina, ocenivši da dostojanstvo, izdržljivost i posvećenost Evropi, koje su pokazali, zaslužuju poštovanje, prenosi ANA.

Junker smatra da je veliki uspeh Evropske komisije bio to što je pomogla Grčkoj da „okrene novu stranu, izađe iz krize i planira svoju budućnost“.

„Grčka je trenutno u poziciji koju zaslužuje, u srcu Evrope i evrozone. Mnogo toga je postignuto, ali mnogo toga treba još da bude urađeno“, poručio je Junker.

Konzervativna Nova demokratija pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, porazivši vladajuću Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pokazuju preliminarni rezultati.

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je rezultate na osnovu 45 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Nova demokratija osvojila 39,74 odsto, što je 158 mesta u parlamentu, prenosi Rojters.

Siriza je osvojila 31,44 odsto glasova, odnosno 86 mesta u parlamentu.

Cipras je priznao poraz na parlamentarnim izborima i pozvao telefonom Micotakisa da mu čestita na pobedi.

Micotakis će sutra položiti zakletvu za kao novi premijer Grčke, a posle toga obaviće se primopredaja dužnosti, rekao je izvor iz Nove demokratije za agenciju ANA.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala