Amerika se trese: Kaliforniju očekuje više od 30.000 zemljotresa

© REUTERS / DAVID MCNEWZemljotres, Kalifornija
Zemljotres, Kalifornija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od četvrtka je južnu Kaliforniju pogodilo više od 4.700 potresa, a najjači je bio jačine 7,1 stepeni Rihterove skale — tlo će nastaviti da podrhtava i narednih meseci.

„Događaju se (potresi) svakih 30 sekundi, svakog minuta“, rekao je geofizičar iz Američkog seizmološkog zavoda Džon Belini, a prenosi „Si-en-en“.

Prvi jači potres, koji je bio jačine 6,4 stepeni, dogodio se u četvrtak, a u petak uveče jug Kalifornije pogodio je i zemljotres od 7,1 stepeni. U narednih 60 minuta posle tog najjačeg potresa usledila su još tri potresa magnitude preko pet — jedan od 5,5 i dva od 5,4 stepena.

Seizmolog Igil Hokson kaže da naučnici veruju da će u narednih šest meseci ovo područje pogoditi više od 30.000 potresa magnitude 1 ili veće.

​Kako tvrdi ovaj seizmolog — verovatnoća da će se dogoditi zemljotres od sedam stepeni naredne sedmice opala je na tri procenta, prenosi AP.

Sa druge strane, verovatnoća za potres od šest stepeni je 27 odsto, tako da se mogu očekivati jedan ili dva takva zemljotresa sledeće nedelje.

Nedavni zemljotres je, prema procenama seizmologa, najjači potres koji je pogodio Kaliforniju u poslednjih 20 godina

Guverner Kalifornije Gevin Njuzom proglasio je vanredno stanje u južnom delu Kalifornije, koji je pretrpeo značajnu štetu u petak, u zemljotresu jačine 7,1 stepeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala