Vladika Joanikije: Zakon o vjeri zajedno pisali Milo i Tači

© Foto : VikipedijaVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je pripremila crnogorska vlast, rađen je u saradnji sa Hašijem Tačijem i on bi trebalo da bude uvod u otimanje manastira i hramova na Kosovu i Metohiji, rekao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, govoreći na predavanju u vezi sa 800 godina Srpske pravoslavne crkve, koje je održano u „Srpskoj kući“.

„Tači je pripremio isti propis, po kojem manastiri, kao kulturna dobra, treba da budu prepisani državi, a u tom smislu je napisan i crnogorski“, kazao je Joanikije.

On je dodao da, ukoliko takav zakon bude usvojen u Crnoj Gori — onda neće biti smetnje da se tako nešto ne uradi i u lažnoj albanskoj državi na Kosmetu.

„Ovoga puta, napadnuto je pravoslavlje i naša vjera i moramo se tome suprostaviti. Onaj ko to uradi danas potvrdiće da je hrišćanin i da brani svoju vjeru“, poručio je vladika Joanikije.

Dodao je i da je zakon o slobodi vjeroispovjesti — neustavan, jer ne poštuje odvojenost Crkve od države, te da je jedna partija u Crnoj Gori odlučila da pravi svoju crkvu i vjeru, što je nezamislivo i nije nigdje zabilježeno u svijetu.

Po njegovim riječima, čelnici vlasti, poput Mila Đukanovića i Duška Markovića, naprasno su postali teolozi, dok se posebno u tome ističe Đukanović, koji smatra da se mora obnoviti „crnogorska pravoslavna crkva“ i, kao argument koji govori u prilog tim namerama — ističe princip etnofiletizma.

Pravoslavna crkva je etnofiletizam proglasila za jeres, i ne može se ispred vjere postaviti, kao viši princip — pripadnost narodu, ili nekoj nacionalnoj grupi. Radi se o običnom neznanju i ne znam šta njima treba da se miješaju u sve ovo“, zapitao se episkop Joanikije, zaključivši da pokušaj promjene crnogorskog identiteta očigledno nije uspio i da je zbog toga odlučeno da se pokrene akcija protiv tradicionalne vjere u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala