Vašington obelodanio plan za suprotstavljanje Kremlju

© AP Photo / J. David AkeSedište Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Vašingtonu
Sedište Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Mark Grin je 4. i 5. jula razmatrao sa predstavnicima G7 u Parizu dokument o konceptu suprotstavljanju zlonamernog uticaja Kremlja, navodi se na sajtu agencije, gde je i objavljen sâm dokument.

U dokumentu od 27. juna objašnjava se da je on „nastavak formiranja odgovora na zlonamerni uticaj Kremlja“. To bi trebalo da se postigne kroz „stvaranje uslova za ekonomsku i demokratsku održivost zemalja na koje su akcije usmerene i kroz rad koji će biti usmeren protiv pokušaja Kremlja da podrije rad niza institucija“.

„Sjedinjene Američke Države odavno smatraju da je jaka, prosperitetna i slobodna Evropa od vitalnog značaja za američke strateške interese. Ruske vlasti i snage pod njihovom kontrolom nastoje da oslabe američki uticaj u svetu i odvoje nas od naših saveznika i partnera“, ističe se u dokumentu.

U dokumentu se navode oblasti na koje će se ova inicijativa fokusirati: demokratske institucije i zakonodavstvo, nezavisni mediji, energetska nezavisnost, ekonomska nezavisnost. Kao primeri se nekoliko puta navode Moldavija i Ukrajina.

U martu je Grin saopštio da će Sjedinjene Američke Države predložiti mehanizam za suprotstavljanje ruskom uticaju u Evropi, Evroaziji i Srednjoj Aziji. On je takođe pozvao partnerske zemlje da razmisle o tome da li treba primati pomoć Rusije i Kine, rekavši da one pokušavaju da potkopaju poverenje u demokratiju i slobodnu tržišnu ekonomiju. Nešto ranije, Stejt department je objavio da je za suprotstavljanje Rusiji do 2020. godine predloženo da se iz budžeta izdvoji 661 milion dolara.

Rusija je više puta negirala optužbe o pokušajima da utiče na demokratske procese u različitim zemljama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim”, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao da ne postoje nikakve činjenice koje potvrđuju takve akcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala