Puškov Amerikancima: A Vi nećete da odustanete od PRO u Evropi?

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podilazi onima koji traže izgovor za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, smatra ruski senator Aleksej Puškov.

„A SAD ne žele da odustanu od sistema protivraketne odbrane u Evropi?“, napisao je Puškov na Tviteru, dodajući da Stoltenbergov predlog zvuči kao izgovor.

Stoltenberg je 5. jula predložio Rusiji da se reši raketa 9M729 kako bi „spasila“ Sporazum. On je naveo primer iz 1987. godine, kada je sovjetsko rukovodstvo uspelo da uništi krstareće rakete i rakete srednjeg radijusa delovanja za nekoliko sedmica.

NATO smatra da rakete 9M729 narušavaju uslove sporazuma, ali Moskva naglašava da one nisu proizvedene i testirane za zabranjeni domet.

Sporazum o raketama

Sovjetski Savez i SAD potpisali su Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa 1987. godine. Prema uslovima sporazuma, strane su preuzele obavezu da unište sve balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja koje potpadaju pod ograničenja dometa. Sporazumom su zabranjeni i proizvodnja, ispitivanje i razmeštanje takvih raketa u budućnosti.

U oktobru prošle godine predsednik SAD Donald Tramp je objavio da se Vašington povlači iz sporazuma zato što Rusija, navodno, ne poštuje svoje obaveze. Moskva je te optužbe nazvala neosnovanim i saopštila da se takođe povlači iz sporazuma.

Ove sedmice predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala