OEBS podržao antirusku rezoluciju o Krimu

© Foto : OSCE / Curtis BuddenOEBS
OEBS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komitet za politička pitanja i bezbednost Parlamentarne skupštine OEBS-a usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju dejstva Rusije na Krimu.

Delegacija Rusije ranije je tražila da se rezolucija ne razmatra, ali je Parlamentarna skupština OEBS-a uključila tu tačku u dnevni red letnjeg zasedanja.

Autor nacrta rezolucije „Ruska militarizacija privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i Grada Sevastopolja, Crnog i Azovskog mora“ jeste ukrajinski poslanik Artur Gerasimov.

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaFeodosija, Krim
OEBS podržao antirusku rezoluciju o Krimu - Sputnik Srbija
Feodosija, Krim

U tekstu rezolucije osuđuju se „dalja nezakonita okupacija i pokušaj aneksije Krima“, a Rusija se poziva da „povuče okupacione snage iz Krima i da ga vrati pod kontrolu ukrajinske vlade“.

Dokumentom se osuđuju i dejstva Ruske Federacije u Kerčkom moreuzu, protiv ukrajinskih brodova i mornara.

„Osuđuje se neisprovocirani čin oružane agresije Ruske Federacije i neopravdana nesrazmerna primena vojne sile protiv ukrajinskih brodova i članova posade u neutralnim međunarodnim vodama Crnog mora, u blizini Kerčkog moreuza 25. novembra 2018. godine“, navedeno je u rezoluciji.

Tri broda ukrajinske mornarice narušila su 25. novembra prošle godine rusku državnu granicu u Crnom moru i nekoliko sati izvodila opasne manevre, ne reagujući na zakonite zahteve ruskih vlasti da se povuku. Graničari su zadržali brodove i uhapsili 22 mornara i dva saradnika Službe za bezbednost Ukrajine.

Krim i Sevastopolj ušli su u sastav Rusije nakon referenduma u martu 2014. godine, održanog nakon državnog prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje s Rusijom glasalo je 96,77 žitelja Krima i 95,6 građana Sevastopolja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala