Francuski ekspert objasnio zašto je Evropi potreban „Severni tok 2“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGradilište gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Gradilište gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako Rusija prekine tranzit gasa preko teritorije Ukrajine, evropske zemlje će se sledeće zime suočiti sa ozbiljnom „gasnom krizom“, piše ekonomista i bivši visoki službenik Generalne direkcije trezora Francuske Sebastijan Košar za francuski portal „Opinion“.

On naglašava da je verovatnoća krize realna, s obzirom da Moskva i Kijev ne mogu da se dogovore o novom ugovoru o tranzitu gasa, dok se aktuelni ugovor završava 1. januara 2020. godine.

„U odsustvu razumnog ekonomskog sporazuma, to jest, onog koji garantuje tranzit velike količine gasa kroz Ukrajinu, i to po ceni, koju Rusija prihvata kao razumnu — mi smo na direktnom putu ka gasnoj krizi ove zime“, ističe Košar.

U tom slučaju — evropske zemlje čekaju na prekide u isporukama gasa, što će dovesti do značajnog povećanja cena, smatra ovaj ekspert. Ekonomista ističe da je mala verovatnoća da će američki tečni gas rešiti problem — zbog previsokih troškova.

Stoga, Evropa treba da učini sve napore i da pomogne u zaključivanju novog dogovora o tranzitu između Moskve i Kijeva.

Osim toga, Košar podržava i novi ruski gasovod „Severni tok 2“ koji, po njegovom ekspertskom mišljenju — ima neosporne ekonomske prednosti i može da postane alternativna i pouzdanija trasa za snabdevanje ruskim gasom u slučaju prekida tranzita preko Ukrajine.

Međutim, stručnjak takođe podseća na pretnje Sjedinjenih Američkih Država, koje nameravaju da uvedu sankcije novom ruskom gasovodu; ali će takve akcije, kako tvrdi francuski ekonomista — samo pogoršati odnose između Vašingtona i Evrope.

Istovremeno, on računa i na novog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji može da uspostavi dijalog sa Rusijom i da spreči „gasnu krizu“. Zbog toga, stručnjak poziva evropske zemlje da pokrenu dijalog sa ukrajinskim predsednikom i da ga podstaknu na kompromis sa Rusijom.

Postojeći ugovori za snabdevanje i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine ističu krajem 2019. godine. Za sada ne postoji sigurnost i ne vidi se rešenje za nastavak isporuka i za tranzit. Još nije naveden ni datum narednog kruga trilateralnih pregovora u formatu Rusija-Ukrajina-Evropska unija o daljem tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala