Dačić odgovorio Borisovu: Bojko, da ti kažem jednu stvar!

© Tanjug / Rade PrelićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da zvaničan stav Evropske unije nije da je srpska pokrajina Kosovo i Metohija „nezavisna“, i da bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste „nezavisna“, mora da poštuje taj stav — a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Hosepu Borelju.

On je to rekao za RTS povodom izjave Borisova, koji je rekao da bi Borelj, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da, bez obzira na to što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova — mora da uvaži da druge države članice unije priznaju, pa bi u skladu sa tim trebalo i on da postupa.

„Bojko, da ti kažem jednu stvar: stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelju. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči. Dosta mi je više toga; a da ne pričam i da je pre nekoliko meseci — dobio naše odlikovanje“, rekao je prvi čovek srpske diplomatije.

On je dodao i da je siguran da se Hosep Borelj neće ponašati na taj način i da se neće podržavati nastojanja nekih država — koje su priznale Kosovo.

Govoreći o izjavi analitičara Boda Vebera, koji je rekao da će Borelj pomoći Beogradu da shvati da je realnost — nezavisnost Kosova, Dačić je komentarisao da bi, zapravo — njima neko trebalo da pomogne i da ih posavetuje i nauči da je realnost, ipak — drugačija.

„Baš će oni da nam drže predavanje. Najviše od svega me nervira licemerje, kada vas neko gleda u oči i priča vam nešto u šta ni sam ne veruje“, rekao je ministar Dačić.

Komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je pohvalila Srbiju za ekonomski napredak, srpski šef diplomatije rekao je da smatra — da će ta izjava naići na žestoke reakcije opozicionih stranaka, koje imaju običaj da svakoga ko hvali Srbiju stavljaju na stub srama, a naročito kada se radi o Merkelovoj, koja je, podseća ministar — imala najgoru ocenu za vlast i za spoljnu politiku Borisa Tadića i Vuka Jeremića.

„Mogu da mi kažu šta hoće, ali neka prvo pokažu svoje rezultate. Kada je Merkelova došla da razgovara sa (tadašnjim predsednikom Srbije Borisom) Tadićem, uoči izbora 2012. godine, ministar spoljnih poslova je bio Jeremić, a oni, kada su izašli sa tog sastanka — ja nisam video bleđe ljude i ljude koji su se više iznenadili sa svim onim što im je tada rekla“, rekao je Dačić.

On je kazao i da nije bio na tom sastanku, ali da je bio posle na plenarnom i da je tada, za vreme ručka, sedeo baš pored Merkelove.

„A sada imate Angelu Merkel — koja hvali Srbiju i to je velika razlika i veliki pomak u našem spoljnopolitičkom položaju. Da li su oni sada na našoj strani — verovatno nisu u potpunosti — ali se položaj izuzetno promenio“, zaključio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala