Dačić: EU da prestane da bude kao monasi sa Tibeta

© AP Photo / Vadim GhirdaVelika zastava EU
Velika zastava EU  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna zajednica i Evropska unija se ponašaju kao da su neke duhovne vođe, kao da su „monasi sa Tibeta“ — zalažu se za mir u svetu, umesto da vode EU i da jasno izriču svoje stavove, izavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na sastanku tokom samita u Poznanju, kome su prisustvovali i takozvani „kosovski ministar spoljnih poslova“ Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove, Dačić kaže da je Pacolija pitao o zabrani ulaska na na teritoriju pokrajine Kosova i Metohije, koju su donele privremene institucije iz Prištine i koja je na snazi za srpske zvaničnike, i o takozvanom dogovoru o zajedničkoj diplomatiji sa Albanijom.

Kako kaže srpski ministar — Pacoli je to objasnio kao „zajednički nastup“; na šta je Dačić Ajnhorstovoj poručio da ne bi trebalo da ćute „kao monasi sa Tibeta“.

„Tog dana je (portparolka EU Maja) Kocijančič dala izjavu u kojoj je rekla da Priština mora da se pridržava dogovora o zvaničnim posetama, što je i utvrđeno na samom početku Briselskog sporazuma... U Evropi ne postoji zemlja u kojoj je nekome nešto zabranjeno“, rekao je Dačić gostujući na RTS-u.

Prema njegovim rečima — jasno je da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i za njegov uspešan završetak predstavljaju privremene institucije Prištine, odnosno njihovo odbijanje da sarađuju u naporima u postizanju bilo kakvog kompromisa.

„Kada su oni naslutili da se stvaraju uslovi da se postigne nekakav kompromis, a ne da se i dalje insistira na onome što je — ranije — bila zvanična politika dela međunarodne zajednice, i to, nažalost, politika onog uticajnijeg dela Zapadne hemisfere, politika, prema kojoj je Srbija morala da prizna nezavisnost Kosova i prema kojoj nijedna druga opcija nije u igri; kada su shvatili da se ne insistira više na toj politici — onda su nastupili njihovi jednostrani akti“, rekao je ministar Dačić.

Prvi čovek srpske diplomatije ističe i da je teško verovati u to da se međunarodna zajednica „trese“ pred takozvanim „kosovskim premijerom“ Ramušem Haradinajom.

„Takse moraju da budu ukinute, ako se želi nastavak dijaloga“, zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala