Zašto je Amerika besna na Vijetnam

© AP Photo / Jim MoneAmerika, čelik
Amerika, čelik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo trgovine SAD je saopštilo da će uvesti tarife u visini i do 456 odsto na uvoz proizvoda od čelika koji nose lažnu oznaku „Proizvedeno u Vijetnamu“.

Američko ministarstvo trgovine navodi da vijetnamska preduzeća nabavljaju određene proizvode od čelika iz Južne Koreje ili sa Tajvana, malo ih dorade, a potom ih izvoze u Sjedinjene Države kao proizvode iz Vijetnama, prenosi Rojters.

Reagujući na ovu vest, vijetnamsko Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo svoje proizvođače da koriste domaće sirovine kako bi izbegli američke tarife, prenosi B 92.

„Ministarstvo industrije i trgovine upozorilo je lokalne kompanije na moguće akcije zemalja uvoznica, uključujući tu i SAD, i pozvalo ih je da primenjuju strožije zahteve u slučajevima zaštite trgovine“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Le Ti Tu Hang na redovnoj konferenciji za novinare u Hanoju.

Ona ističe da bi vijetnamske kompanije trebalo da razmotre poslovne strategije koje podrazumevaju prelazak na domaće materijale.

Vijetnam će, prema njenim rečima, nastaviti da sarađuje sa SAD u nastojanju da se „uhvati u koštac“ sa proizvodima stranog porekla, koji ilegalno dobijaju oznaku „Proizvedeno u Vijetnamu“ kako bi izbegli tarife.

Za Vijetnam su Sjedinjene Države najveće izvozno tržište, a suficit u trgovini sa SAD povećan je na 17 milijardi dolara u prvih pet meseci ove godine, u odnosu na 12,9 milijardi dolara iz istog perioda prošle godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala