UNESKO: Novi lokaliteti na listi svetske baštine, među njima i albanski

© AP Photo / Anmar KhalilDrevni grad Vavilon
Drevni grad Vavilon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drevni grad Vavilon i Islandski nacionalni park, koji je prepun ledenjaka, ledenih pećina i vulkana, samo su od novih lokaliteta koji su danas dodati na listu svetske baštine UNESKO.

Komitet za svetsku baštinu objavio je na današnjoj sednici u Bakuu prve lokalitete koji će biti pod zaštitom UNESKA, a više njih će biti poznato tokom vikenda, prenosi Tanjug, pozivajući se na „Gardijan“.

Na listi je više od 1.000 lokaliteta iz celog sveta, neki su kulturni, neki su prirodni, a neki su i jedno i drugo. Oni su izabrani zbog njihove vrednosti za ljudski rod.

Možda najpoznatiji lokalitet koji je danas dodat na listu je grad Vavilon u Iraku. Grad se prvi put spominje u 23. veku pre nove ere i moguće je da je u njemu postojalo jedno od sedam svetskih čuda starog sveta — Viseći vrtovi.

Iako Vavilon ima blistavu istoriju prepunu palata i hramova, malo toga iz drevnih vremena danas može da se vidi, a i ono što je ostalo — pretrpelo je znatnu štetu.

Sadam Husein sagradio je repliku palate, a američke vojne snage su na tom području tokom rata svojim vozilima razbile drevne pločnike i punile vreće materijalima, koji su sadržali arheološke fragmente.

Među lokalitetima koji su stavljeni na UNESKO listu su i Hirkanske šume u Iranu, drevna metalurška radionica u Burkini Faso, kao i Ohridska regija u Albaniji.

Popularne destinacije u Brazilu — Parati i Ilha Grande, takođe su uvrštene na listu svetske baštine.

Među novim lokalitetima pod zaštitom UNESKO je i Nacionalni park „Vatnajokul“ na Islandu. Osnovan 2008. godine, ovaj park pokriva 14 odsto zemlje i uglavnom je rasprostranjen na jugoistočnim centralnim planinama, obuhvatajući ledenu kapu Vatnajokul.

Sa vulkanima, zemljotresima, topljenjem glečera, kraterima i sa geotermalnom aktivnošću, lokacija nije ništa manje nego dramatična, a dokument UNESKO o nominaciji je opisuje kao — „područje alarmantnih prirodnih sukoba, ali i očaravajuće harmonije“.

Kina je takođe dobila lokalitet na UNESKO listi. To je rezervat za ptice selice, koji se prostire duž obala Žutog mora i zaliva Bohai.

Rezervat je dom, ne samo za ptice selice, već i za brojne vrste riba i rakova, a može se pohvaliti i bogatim ekosistemom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala