Otkriveno gde se nalazi Gadafijev sin

Sejf el Islam Gadafi
Sejf el Islam Gadafi - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sejf el Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Muamera el Gadafija, nalazi se u libijskom gradu Zintan, rekao je šef Odeljenja za kriminalne istrage pri Glavnom tužilaštvu Libije Sadik el Sur.

Prema njegovim rečima — dvojica ruskih državljana iz Fonda za zaštitu nacionalnih vrednosti uhapšena su zbog toga što su dva puta posetili Sejfa el Islama Gadafija u njegovoj kući u Zintanu. Oni su osumnjičeni da su pokušali da utiču na predstojeće izbore u Libiji.

„On je u gradu Zintan. Živi u jednoj od kuća. Tamo je na slobodi, ali kod nas je za njim raspisana poternica“, rekao je Sur.

Na leto 2017. godine naoružana grupacija „Abu Bakr el Sidik“, koja je otela i gotovo šest godina držala sina bivšeg libijskog lidera, saopštila je da je Sejf el Islam bio oslobođen.

Prema navodima te grupacije, Sejm el Islam Gadafi je oslobođen — „u skladu sa sveopštom amnestijom koju je objavio libijski parlament (na istoku zemlje)“. Nije bilo poznato gde se za sve to vreme nalazio Sejf el Islam.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda je, posle vesti o oslobađanju Gadafijevog sina, tražio da se on ponovo uhapsi na osnovu sudskog naloga iz 2011. godine.

Na proleće prošle godine predstavnici Gadafijevog sina su saopštili da Sejf el Islam namerava da se kandiduje na izborima u Libiji za predsednika države.

Posle svrgavanja režima Moamera Gadafija 2011. godine, ustanici su ubili libijskog lidera, kao i njegovog sina Muatasema. Gadafijev sin Hamis je poginuo tokom bombardovanja Tripolija, a Sejf el Islam, jedan od najpredanijih Gadafijevih saradnika, bio je zarobljen.

U julu 2015. godine bio je osuđen na smrt. Gadafijev sin Sadi je pobegao u Niger, ali je predat novim libijskim vlastima 2014. godine. Gadafijeva kćerka Ajša, kao i njegova supruga i sinovi Muhamed i Hanibal, su uspeli da se spasu, zajedno sa decom, pobegavši u Alžir, koji im je pružio azil.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala