Treniran u centru CIA: Ko je čovek kojeg je spomenuo Vučić

© REUTERS / Larry DowningSmenjeni rukovodilac CIA premešten na bolju poziciju
Smenjeni rukovodilac CIA premešten na bolju poziciju - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Ne mogu da spekulišem da li je Fljorim Ejupi umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, ali mogu da kažem da je on selektovan i treniran u nekom od centara CIA.“

To je izjavio za Novosti švedski sudija Krister Karphamar, koji je bio na čelu istrage o terorističkom bombaškom napadu na autobus „Niš ekspresa“ kod Podujeva 2001. godine. On je dodao i da je to bilo poznato i kada je Ejupi uhapšen 2001. godine.

„Kada je 14. maja 2001. godine Ejupi misteriozno pobegao iz ’Bondstila‘, prvi put sam čuo da je reč o čoveku CIA. Nezvanično sam kasnije saznao da je odlučeno da Ejupija ne izvode na sud, jer bi mogao da progovori i o političkoj pozadini zločina na Kosovu i Metohiji iz tog vremena. Kad smo ga uhapsili, samo je rekao: ’Neću ništa da vam kažem‘. I u papirima iz istrage Unmika to su njegove jedine reči“, rekao je Karphamar.

Kada je i kako CIA regrutovala Ejupija nije poznato, navodi list. On tokom rata nije bio na teritoriji Kosova i Metohije, već se u Nemačkoj bavio razbojništvima, iznudama i švercom droge, pišu Novosti.

Kako se navodi, Ejupi se pominje i kao pripadnik terorističke grupe koja je 2004. godine organizovala pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, a sumnjiči se i da je lično likvidirao Tahira Zemaja i Džemaila Mustafu, koji su bili bliski saradnici prvog „kosovskog predsednika“ Ibrahima Rugove.

Ta krvava linija, kako pišu Novosti, vodi i do ubistva Ivanovića 16. januara 2018 godine.

Neposredno pred taj zločin, kako beleže srpske obaveštajne službe, Ejupi je iz Tirane doputovao na Kosovo i Metohiju, a potom je opet otputovao u Nemačku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala