Trampov „šou života”: Gafovi američkog predsednika obeležili proslavu Dana nezavisnosti

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Donald Tramp sa suprugom Melanijom, potpredsednik Majk Pens sa suprugom Karen i ostale zvanice tokom proslave Dana nezavisnosti u Vašingtonu
Američki predsednik Donald Tramp sa suprugom Melanijom, potpredsednik Majk Pens sa suprugom Karen i ostale zvanice tokom proslave Dana nezavisnosti u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp održao je govor o vojnoj moći, na Dan nezavisnosti; a u govoru je za lovački avion, koji je prestao da se proizvodi pre osam godina, rekao da je — „potpuno nov“.

„Više od 65 godina nijedna neprijateljska avijacija nije uspela da ubije nijednog američkog vojnika, jer nebo pripada Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Tramp govoreći iza neprobojnog stakla na svečanosti kod spomenika Abrahama Linkolna u Vašingtonu.

Predstavljajući Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Američkih Država, Tramp je rekao: „Sada ćete videti prelepi, potpuno novi F-22 'Raptor' iz vazduhoplovne baze 'Lengli' u Virdžiniji i veličanstven bombarder B-2 iz baze 'Vajtmen' u Misuriju“.

Posle njegovih reči, avioni su proleteli iznad glava okupljenih, uz uzvike.

Avion F-22 je bio prvi lovac pete generacije i proizvodio se od 1997. do 2011. godine. Letelica nije u potpunosti ispunila potrebne uslove i zato je odlučeno da se sa njenom proizvodnjom prekine i da se započne proizvodnja lovca F-35.

Prema programu proslave, iznad grada su leteli i predsednički avion „Boing“, akrobatski tim „Plavi anđeli“ u lovcima F-18, nevidljivi strategijski bombarder B-2 „Spirit“ iz vremena Hladnog rata, lovac F-22 i najnoviji lovac-bombarder F-35. Helikopter koji je bio predstavljen bio je „Sikorski/Lokhid“ VH-92, koji bi trebalo da 2020. godine postane predsednički, a pored njega predstavljeno je i nekoliko drugih letelica.

​Osim toga, uz binu su bila izložena dva oklopna vozila „Bredli“, na koje su u četvrtak montirani topovi, koji su pre toga bili skinuti.

Izjava o „Raptoru“ nije jedini gaf u govoru američkog predsednika. Govoreći o američkoj borbi za nezavisnost od Britanske imperije, Tramp je pomenuo bitku za Baltimor iz 1814. godine, koja je inspirisala Frensisa Skota Kija da napiše američku himnu.

„Naša vojska vladala je vazduhom, zauzimala bedeme, preuzimala aerodrome, radila je sve što treba da čini, a u Fort Makhenriju, pod crvenim sjajem raketa, odnela je pobedu. A kada je svanulo, njihova zastava sa zvezdama prkosno je vijorila“, rekao je Tramp, pogrešno opisujući te istorijske bitke, kada nisu postojali ni aerodromi ni avioni, već su izmišljeni ceo jedan vek kasnije.

Ova greška izazvala je bujicu ismevanja na Tviteru.

​Obraćajući se ispred spomenika podignutog u čast Abrahama Linkolna, Tramp je priču o Americi nazvao „najvećim političkim putovanjem u ljudskoj istoriji“ i tokom programa, koji su obeležile patriotske teme, pozvao je Amerikance da ostanu „verni našem cilju“.

Tramp je ceremoniju, čiji je bio domaćin, nazvao — „Šou života“.

Trampovi protivnici već ranije su ga optužili za napuštanje tradicije proslave Dana nezavisnosti, za preteranu militarizaciju praznika i za samoreklamu u okviru svoje predizborne kampanje.

​Najveći deo centralne proslave 243. godišnjice Dana nezavisnosti SAD organizovan je na Nacionalnom molu, području između zgrade Kongresa i spomenika Džordžu Vašingtonu, osnivaču SAD i prvom američkom predsedniku.

Trampov govor su iz prvih redova pratili njegova porodica i bliski saradnici, članovi administracije, vojske i svi oni kojima je Bela kuća dala VIP karte za taj događaj.

Manifestacija se tradicionalno završila vatrometom, koji je Tramp najavio kao najduži i najspektakularniji u istoriji.

Dan nezavisnosti, ili obeležavanje 4. jula, je američki državni praznik, koji slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala