Tramp: Videćemo šta će biti s Iranom

© AP Photo / Carolyn KasterPredsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je Iran da bude oprezan u svojim dejstvima.

„Videćemo šta će biti s Iranom. Iran treba da bude veoma oprezan“, rekao je Tramp u razgovoru s novinarima, odgovarajući na molbu da prokomentariše poslednja saopštenja Teherana o nuklearnom sporazumu.

Savetnik vrhovnog lidera Irana Ali Akbar Velajati ranije je saopštio da će Iran odgovarati zbog narušavanja nuklearnog sporazuma u onom stepenu u kojem ga ostale potpisnice budu narušavale.

Prema njegovim rečima, Iran neće prvi preduzimati nikakve korake, nego će delovati samo ako druge učesnice u sporazumu budu to činile.

Velajati je naveo da su do sada, korak po korak, SAD direktno, a evropske zemlje posredno, narušavale Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Na godišnjicu istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma, 8. maja, Iran je objavio da obustavlja ispunjavanje niza tačaka tog dokumenta, u segmentu koji se tiče zaliha obogaćenog uranijuma i teške vode.

Iran je te mere preduzeo, kako je saopšteno, zbog toga što SAD narušavaju sporazum i zato što je Vašington uveo sankcije Teheranu, kao i zbog nesposobnosti ostalih učesnica u sporazumu (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija) da reše problem.

Iran je tim zemljama dao 60 dana da zaštite njegove interese i obećao da će se u tom slučaju vratiti ispunjavanju obaveza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala