Tramp svoj neverovatan gaf o „aerodromima iz 1814.“ opravdao jednako neverovatnim razlogom

© AP Photo / Carolyn KasterDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp ponudio je dosta neobično objašnjenje za svoj gaf tokom proslave Četvrtog jula, kada je rekao da je američka vojska oslobađala „aerodrome 1814. godine“, čitav vek pre nego što su aerodromi uopšte postojali.

Naime, Tramp je za ovaj ispad okrivio teleprompter, koji je usred njegovog obraćanja u Vašingtonu iznenada prestao da radi.

„Zapravo, usred moje rečenice, on se ugasio. To nije dobar osećaj kada stojite pred milionima i milionima ljudi na televiziji“, rekao je predsednik SAD.

Govoreći o američkoj borbi za nezavisnost od Britanske imperije, Tramp je pomenuo bitku za Baltimor iz 1814. godine, koja je inspirisala Frensisa Skota Kija da napiše američku himnu.

„Naša vojska je vladala vazduhom, zauzimala bedeme, preuzimala aerodrome, radila je sve što treba da čini, a u Fort Makhenriju, pod crvenim sjajem raketa, odnela je pobedu. A kada je svanulo, njihova zastava sa zvezdama prkosno se vijorila“, rekao je Tramp, pogrešno opisujući te istorijske bitke, kada nisu postojali ni aerodromi ni avioni, već su izmišljeni ceo jedan vek kasnije.

Tramp je imao još jedan gaf, u vezi sa avionima tipa „Raptor“.

Predstavljajući Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Američkih Država, Tramp je rekao: „Sada ćete videti prelepi, potpuno novi F-22 ’Raptor‘ iz vazduhoplovne baze ’Lengli‘ u Virdžiniji i veličanstven bombarder B-2 iz baze ’Vajtmen‘ u Misuriju.“

Avion F-22 je bio prvi lovac pete generacije i proizvodio se od 1997. do 2011. godine. Letelica nije u potpunosti ispunila potrebne uslove i zato je odlučeno da se sa njenom proizvodnjom prekine i da se započne proizvodnja lovca F-35.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala