Ruski senator za Sputnjik: Hvala NATO!

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaSenator Saveta Federacije Franc Klincevič
Senator Saveta Federacije Franc Klincevič - Sputnik Srbija
Pratite nas
Manevre ruske vojske, koji su u toku u Crnom moru, i to u isto vreme kada se održavaju i vojne vežbe NATO-a u istom regionu, senator Franc Klincevič vidi kao jedinstvenu mogućnost uvežbavanja u realnim borbeno-školskim okolnostima.

Ruska vojska počela je planirane vojne vežbe na Crnom moru, gde se trenutno održavaju pomorske vežbe članica NATO-a „Si briz 2019“. U ruskim vežbama učestvuje desetak brodova, među kojima su i veliki desantni brodovi „Azov“ i „Cezar Kunikov“. Grupa brodova Crnomorske flote, kako je saopšteno, nastavlja i niz mera za praćenje aktivnosti NATO brodova, koji održavaju manevre u severozapadnom delu Crnog mora.

Senator Franc Klincevič, član odbora Saveta federacije za odbranu i bezbednost, u izjavi za Sputnjik podseća da su ruski manevri odavno planirani.

„Ako ćemo objektivno i bez lažnog patriotizma, mi smo zemlja crnomorskog regiona, imamo Crnomorsku flotu i planove Generalštaba. Mnogi ne shvataju da se manevri ne dešavaju tek tako i da moraju biti unapred planirani, kako bi se izdvojila odgovarajuća sredstva. I mi tako i radimo, planiramo i za zimski, i za letnji period“, objašnjava senator.

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaPatrolni brod Crnomorske flote "Pitljivi"
Ruski senator za Sputnjik: Hvala NATO!  - Sputnik Srbija
Patrolni brod Crnomorske flote "Pitljivi"

On napominje da zato ruske manevre treba i shvatati kao nešto uobičajeno, kao trening jedinica prema predviđenom rasporedu, ali i dodaje:

„Amerikanci će, međutim, sada početi da naklapaju kako su se Rusi, vidite li, usudili da stvore uslove za sukob. Ali otkriću vam veliku tajnu: u ime svih vojnika želim da kažem hvala natovcima, zato što će se planirani manevri Crnomorske flote sada odvijati u takvim taktičkim okolnostima u kojima će najbolji brodovi Rusije imati realnu mogućnost da vežbaju u realnim školsko-borbenim uslovima. Oni će imati monitoring realnih NATO brodova, rada njihovih sistema, veze i slično. Dobili smo jedinstvenu mogućnost za vežbe, i to zahvaljujući tome što su natovci svoje manevre tempirali sa našima. Hvala NATO paktu!“, poručuje Franc Klincevič.

Neposredno pred manevre, lovac Su-27 iz sastava Južnog vojnog okruga Rusije, podignut je u vazduh, kako bi presreo američki izviđački avion „Posejdon“, koji je leteo iznad neutralnih voda Crnog mora i približavao se granici Rusije. Incident se desio 3. jula kraj obala Krima, a precizira se da je let američkog aviona trajao više od tri sata.

Takođe, u Crno more uplovio je i izviđački brod francuske ratne mornarice, koji je posetio i luku u Odesi. Po mišljenju glavnog urednika časopisa „Vojni Krim“, Sergeja Čenika, jedan od ciljeva vežbi NATO flote jeste upravo i da pokrije aktivnosti tog broda.

„Najverovatnije će taj brod pokušati da kontroliše prolazak brodova, posebno ruskih, kroz Bosfor i Dardanele, preko kojih ide glavna operacija snabdevanja ruske vojne grupacije u Siriji. A Francuska smatra taj region (Siriju i Severnu Afriku) svojom zonom uticaja“, navodi Čenik.

Ruski vojni ekspert takođe skreće pažnju i na strateški značaj moreuza.

„Ako je suditi po scenariju manevara, taj izviđački brod im uopšte nije potreban. Njemu, jednostavno, tu nije mesto. Ali, ranije je saopšteno da će u centru pažnje tog broda biti upravo moreuzi, jer je kretanje kroz njih dosta intenzivno, a NATO je u ovom trenutku veoma zainteresovan za to šta se prevozi u tom pravcu iz Rusije“, primećuje Sergej Čenik.

Dodajmo i da će američki vojni manevri „Si briz 2019“ trajati do 12.jula, a u njima učestvuje više desetina brodova i aviona, kao i oko 3.000 vojnika iz 19 zemalja, uključujući SAD, Britaniju i Ukrajinu. Što se tiče manevara ruske vojske, planirano je da u njihovoj završnoj etapi na poligonima Crnomorske flote bude izvedeno gađanje po pomorskim i vazdušnim ciljevima iz protivvazdušnih raketnih kompleksa i artiljerijskih sistema. Osim toga, 11. jula na Krimu će biti održani veliki manevri vazdušno-desantnih jedinica, na kojima će učestvovati 2.000 vojnika i 40 aviona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala