Ruski poslanik: Amerika neće dominirati Crnim morem

CC0 / Flickr / MC3 T. Logan Keown / Američki razarač "Karni" na Crnom moru tokom vojnih vežbi "Morski povetarac 2019"
Američki razarač Karni na Crnom moru tokom vojnih vežbi Morski povetarac 2019  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države vide Ukrajinu kao odskočni aerodrom za svoje oružane snage na Crnom moru, izjavio je poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek.

„Ukrajina može da postane takozvani odskočni aerodrom američkih oružanih snaga na Crnom moru, koji se može koristiti za baziranje brodova i aviona u regionu“, rekao je Balbek za Sputnjik.

Poslanik smatra da bi, u slučaju sukoba, baze mirno mogli da napuste, ili ostave, i to bez borbe i bez žaljenja.

„Uostalom, kako pokazuje praksa iz proteklih godina, Sjedinjene Američke Države i saveznici pokušavaju da, što je moguće više, zaobilaze Krimsko poluostrvo, tako da oni više neće biti prva violina u blizini naših granica“, objasnio je on.

Balbek je naglasio da izgradnja novih američkih pomorskih baza neće obezbediti američku dominaciju u crnomorskom regionu.

U severozapadnom delu Crnog mora ovih dana održavaju se međunarodne pomorske vojne vežbe„Si briz 2019“, koje će se završiti 12. jula. Vežbe se odvijaju na moru i kopnu, u vazduhu i pod vodom. U njima učestvuje vazduhoplovstvo i mornarica zemalja NATO, kao i njihovih saveznika, uključujući Ukrajinu i Gruziju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je da je održavanje ukrajinsko-američkih vežbi opasna ideja, dodajući da će se prema tome odnositi na odgovarajući način.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala