Rusija Savetu Evrope vraća 55 miliona evra kada bude ispunjen glavni uslov

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško
Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva radi na isplati zaostalih dugova Savetu Evrope, još treba da se sprovedu državne procedure, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

„Mi smo davno izneli svoj stav — čim se u potpunosti vrate ovlašćenja našoj delegaciji, mi ćemo nadoknaditi doprinose. Deo duga je već otplaćen, a mi nastavljamo da radimo. Neophodno je sprovesti državne procedure“, rekao je Gruško novinarima na otvaranju izložbe, koja je posvećena 140. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Bugarske.

Ranije je portparol generalnog sekretara Saveta Evrope Denijel Holtgen rekao da je Rusija platila članarinu SE za 2019. godinu u iznosu od 33 miliona evra. On je dodao da je Rusija dužna da isplati još 55 miliona evra za period od 2017. do 2018. godine.

U aprilu 2014. ruskoj delegaciji u PS SE oduzeto je pravo glasa zbog događaja u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštravale.

Kao odgovor na to, delegacija je saopštila da odbija da radi u takvim uslovima i u periodu 2016-2018. nije slala zahtev za potvrdu mandata zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe da niko nema prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

U utorak je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao da se nada da će u situaciji oko rešavanja krize u Savetu Evrope prevladati razum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala