Putin posthumno nagradio četiri poginula podmorničara

CC BY 4.0 / Wikipedia / Medalja Zlatna zvezda ordena Heroja Rusije
Medalja Zlatna zvezda ordena Heroja Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je nagradio zvezdama Heroja Rusije četiri podmorničara ruske podmornice u kojoj se dogodio požar, a preostalih deset — Ordenjem za hrabrost. Ukaz o ovome objavljen je na zvaničnom sajtu Kremlja.

U kritičnoj situaciji podmorničari su postupili herojski. Jedan od njih je, iz odeljenja koje je bilo u požaru, oslobodio civila zaposlenog u jednom od preduzeća za odbranu — i zatvorio otvor, kako bi sprečio širenje vatre, a sam se vratio u zapaljeno odeljenje. Mornari su se borili do kraja i uspeli su da ugase požar — po cenu svojih života.

Brod je opremljen nuklearnim pogonom, ali je, i nakon požara, taj pogon ostao u funkciji. Sama podmornica će uskoro biti remontovana i vraćena u rad, a svi članovi posade će dobiti državne nagrade.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 1. jula u ruskoj naučno-istraživačkoj podmornici došlo do požara koji je odneo živote 14 mornara. Istražni komitet Rusije je počeo proveru u vezi sa svim okolnostima pogibije mornara. Putin je u utorak naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da lično ode u Severomorsk i sasluša izveštaje o uzrocima incidenta, kao i da pomogne i pruži podršku porodicama poginulih mornara. Šojgu je u Severomorsku utvrdio da je glavni razlog za incident na podmornici ruske mornarice za istraživanje — požar u odeljku za akumulator.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala