Putin otkrio papinu pouku sveštenstvu

© AFP 2023 / ALEXEY DRUZHININPapa Franja i Vladimir Putin
Papa Franja i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin ispričao papinu pouku, koju mu je vrhovni poglavar Katoličke crkve dozvolio da javno kaže: pravi sveštenik ne može da se bude — bez knjiga Dostojevskog.

Putin je na večeri sa predstavnicima rusko-italijanskog Foruma za dijalog civilnog društva u Rimu skrenuo pažnju na reči italijanskog premijera Đuzepea Kontea o ruskoj književnosti.

„Moram da kažem da sam se danas u razgovoru sa rimskim papom dotakao ove teme. I papa mi je dozvolio da javno kažem — da je jedna od knjiga koje su mu uvek na stolu, klasik ruske književnosti, a to su i Dostojevski i Tolstoj. Rekao je čak i više. ’Ja‘, rekao je, ’govorim svojim sveštenicima da bez knjiga Dostojevskog, bez shvatanja pune dubine njegove filozofije, ne možete biti pravi sveštenik‘“, rekao je Putin.

„Znate, to mnogo govori. Govori o našim zajedničkim dubokim duhovnim korenima“, smatra Putin.

Predsednik Rusije je u četvrtak bio u zvaničnoj poseti Italiji, tokom koje se susreo sa rimskim papom, predsednikom Italije Serđom Matarelom i predsednikom Saveta ministara Đuzepeo Konteom. Kasnije je u vili Madama za prijeme italijanske vlade održana večera na kojoj su bili predstavnici rusko-italijanskog Foruma za dijalog civilnog društva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala