Počinje borba unutar EU zbog priznanja Kosova, uključio se Bojko Borisov

© AP Photo / Czarek SokolowskiBojko Borisov
Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da bi Hosep Borelj kao budući šef evropske diplomatije trebalo da zastupa stav cele EU i da bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, druge države-članice jesu, pa bi u skladu s tim trebalo da postupa.

„Možda imamo pogrešnu percepciju razumevanja evropske politike, ali smatramo da je cilj da se tamo zastupa zajednički stav“, rekao je Borisov na konferenciji u Poznanju nakon sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Borisov je naglasio da prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog premijera Eduara Filipa i britanske premijerke Tereze Mej dovoljno govori o značaju ovog skupa za Evropsku uniju.

Upitan da li će izjava francuskog predsednika „da neće biti proširenja pre reformisanja Unije“ uticati na dinamiku i uspeh Berlinskog procesa, Borisov je rekao da je prisustvo francuskog premijera veoma jasan i čvrst odgovor o angažovanosti Francuske u procesu integracije regiona.

„Činjenica da je francuski predsednik poslao svog premijera na današnji sastanak mislim da dovoljno jasno govori“, poručio je on.

Kako kaže, nemačka kancelarka svojom ličnom uključenošću u ovaj proces doprinosi mnogo i smatra da je sreća što su države na Zapadnom Balkanu okružene državama-članicama EU.

„Te zemlje su faktički unutar EU u svakom smislu reči. Zato sam zamolio kolege iz regiona da vodimo računa o miru, o religijskoj toleranciji, o borbi protiv kriminala u svakoj formi“, dodao je Borisov.

Bugarski premijer je zaključio da se radi naporno, ali da mora da se radi još napornije kako bi se za kratko vreme obezbedili datum i jasna perspektiva za Severnu Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Albaniju, podsećajući na reči srpske premijerke Ane Brnabić, „da mora da se uloži napor kako bi se napredovalo“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala