Papa zbunio Putina neočekivanim gestom

© AFP 2023 / HANDOUTVladimir Putin i papa Franja
Vladimir Putin i papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jednodnevna poseta Vladimira Putina Vatikanu bila je zanimljiva i to ne samo zbog diskusije o svetskoj političkoj situaciji.

Predsednik Rusije se sastao sa papom Franjom u biblioteci Apostolske palate. Oni su se rukovali i krenuli u salu.

Ali, na ulazu u salu desila se mala zabuna — Putin i papa nisu mogli da odluče ko će prvi ući (28.29 minut videa).

​Papa se prvo povukao, puštajući Putina. Ali on se, zbunjen, okrenuo i zamolio poglavara Katoličke crkve da on njega propusti. Ali, Franja je sa osmehom insistirao da prvo prođe gost.

Prema mišljenju stručnjaka za bonton, do neugodne pauze došlo je zbog razlike u protokolima, jer je jedna stvar sastanak političara, a druga stvar je pravilo dobrog vaspitanja u komunikaciji sa sveštenstvom.

„Vatikan ima svoj protokol“, objašnjava Ela Basmanova, stručnjak za bonton.

„Međunarodni protokol o državnim odnosima, kao bonton interpersonalne komunikacije, daje gostu priliku da prođe prvi. Ali, prema pravilima ponašanja u pravoslavnoj Crkvi, sasvim je prikladno da, čak i žene, ljube ruke svešteniku, a da ne pominjemo pravila o propuštanju“, navela je ona.

„Zbog toga se Putin zbunio, jer je Franja prvi čovek celog katoličkog sveta. To je veoma visok čin. Zato je, iz najdubljeg poštovanja prema njegovom statusu, hteo da mu ponudi da uđe prvi. Sa svoje strane, papa Franja je to mogao da iskoristi, ali nije“, objasnila je ona.

„Inače, na osnovu ovog gesta se može shvatiti da papa smatra Putina veoma važnom osobom koju poštuje. Što se tiče predsednika, vidi se njegovo dobro vaspitanje i poznavanje protokola“, zaključila je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala