Papa: Sukob u Ukrajini pogoršavaju pokušaji da mu se doda religiozni aspekt

© AP Photo / Alessandra TarantinoPapa Franja
Papa Franja  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Papa Franja je izjavio da je ozbiljno zabrinut zbog oružanog sukoba u Ukrajini, navodeći da je taj sukob „karakterističan po seriji političkih i crkvenih procesa znatno širih od onih koji se tiču Katoličke crkve“.

„Ukrajina već odavno preživljava tešku i delikatnu situaciju. Više od pet godina je zahvaćena sukobom koji mnogi nazivaju ’hibridnim‘“, naveo je papa obraćajući se članovima Sinoda Ukrajinske grkokatoličke crkve u Vatikanu.

Skup je predvodio vrhovni arhiepiskop kijevsko-galicki Svjatoslav Ševčuk.

Prema rečima pape, odgovorni za vojna dejstva tokom sukoba se „maskiraju“.

„To je sukob u kojem najslabiji i najmanji plaćaju najveću cenu. To je sukob pogoršan propagandnim falsifikacijama i manipulacijama raznih vrsta, među kojima su i pokušaji da se u njega unese religiozni aspekt“, izjavio je papa Franja.

Govoreći o ukrajinskom sukobu, papa je, takođe, naveo da je on „karakterističan po seriji političkih i crkvenih procesa, znatno širih od onih koji se tiču Katoličke crkve“.

„Vi ste mi u srcu, molim se za vas, draga ukrajinska braćo“, naglasio je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve je naveo da još od vremena kada je služio u Buenos Ajresu brižljivo čuva ikonu Bogorodice koju mu je svojevremeno podario sadašnji poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve i pred kojom se svakodnevno moli.

„Može se reći da počinjem i završavam dane ’na ukrajinski način‘, gledajući u Bogorodicu“, dodao je papa.

On je podsetio da je 2016. godine na njegovu inicijativu organizovano prikupljanje priloga među svim evropskim katolicima za stradale u ukrajinskom sukobu.

Navodeći da hrišćanin ne sme da zaboravlja na brata u nevolji, papa je rekao: „Voleo bih da za tom prvom inicijativom uslede i drugi specijalni projekti.“

Papa Franja je u više navrata pozivao na pomirenje u Ukrajini. U junu je izjavio da nikada ne zaboravlja na Ukrajinu i dodao da se nada da će žitelji te zemlje pronaći mir.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i rimski papa Franja
Papa: Sukob u Ukrajini pogoršavaju pokušaji da mu se doda religiozni aspekt - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i rimski papa Franja

Tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Vatikanu 4. jula papa je s ruskim liderom razgovarao o aktuelnim međunarodnim problemima, među kojima je i situacija u Ukrajini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala