Zaoštrava se kriza zbog iranskog supertankera na Gibraltaru, oglasila se Moskva

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaAutomobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije
Automobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
London, Vašington i drugi igrači pokušavaju da zaoštre situaciju u vezi s Iranom, umesto da traže načine da se smanji napetost. Ti koraci protivreče saopštenjima Evropske unije o nameri da sačuva nuklearni sporazum s Teheranom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Četvrtog jula je saopšteno da su vlasti britanskog Gibraltara zadržale supertanker koji je prevozio sirovu naftu u Siriju.

Glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo saopštio je da su te mere preduzete zbog „informacija koje Vladi Gibraltara daju razumnu osnovu da smatra da je brod ’Grejs 1‘ narušavao sankcije EU protiv Sirije“.

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Španije Hosep Borelj je naveo da su gibraltarske vlasti zadržale tanker na zahtev SAD.

Sud Gibraltara je 5. jula produžio zadržavanje iranskih tankera na 14 dana, preneo je AFP reči tužioca.

© REUTERS / Stringer .Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru
Zaoštrava se kriza zbog iranskog supertankera na Gibraltaru, oglasila se Moskva - Sputnik Srbija
Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru

Portparol Gibraltarskog suda je rekao da ispituju članove posade kako bi utvrdili prirodu i cilj putovanja. Prema navodima bezbednosnih izvora, na tankeru je bilo 28 ljudi, među kojima su državljani Indije, Ukrajine i Pakistana.

Ministarstvo inostranih poslova Irana je prenelo protest ambasadoru Velike Britanije u Teheranu zbog zadržavanja broda, a zvanični predstavnik resora Abas Musavi je ranije rekao da Teheran smatra da je zadržavanje tankera zbog sankcija koje nisu zasnovane na odlukama Ujedinjenih nacija neprihvatljivo.

„Ovaj korak, prema našem uverenju, protivreči proklamovanom raspoloženju vodećih zemalja Evropske unije, uključujući Veliku Britaniju, da postignuti sporazum s Iranom o nuklearnoj sferi bude sačuvan. Predstavnici Irana su u više navrata, na raznim nivoima, poslednjih dana naglašavali da njihova zemlja nije dobila ekonomski dobitak od nuklearnog sporazuma, u velikoj meri zbog toga što evropski učesnici u sporazumu nisu uspeli da pronađu efikasne forme rada u toj sferi, u uslovima u kojima su SAD istupile iz sporazuma. I ne samo to, nego su i svojim sankcijama obuhvatile sve one koji su spremni da i dalje deluju u skladu s međunarodnim pravom, nastavljajući zakonitu ekonomsku saradnju s Iranom“, navelo je Ministarstvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala