Merkelova i Makron različito o proširenju EU

© AP Photo / Czarek SokolowskiAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potreba za reformama unutar EU kojima bi se poboljšala efikasnost u donošenju odluka i proširenje na jugoistočnu Evropu, nisu u koliziji i mogu da idu paralelno, izjavila je u Poznanju nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Delim mišljenje francuskog predsednika Emanuela Makrona da moraju da se poboljšaju radni mehanizmi u EU, ali to ne znači da treba zaustaviti pristupne procese“, rekla je Merkelova na samitu Berlinskog procesa, inicijative koju je sama pokrenula pre pet godina kako bi se na neki način oživeo proces približavanja zemalja jugoistočne Evrope EU, prenosi „Indeks“.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošle godine na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji ugasio nade tih zemalja u brže pristupanje, rekavši da EU ne može da se širi dok se iznutra ne reformiše. Isto je ponovio pre nekoliko dana na samitu na kojem se odlučivalo o novim čelnicima evropskih institucija, frustriran zbog teškog donošenja odluka na Evropskom veću.

U Poznanju na zapadu Poljske održan je 6. sastanak na vrhu Berlinskog procesa. Dva dana ranije, u sredu i četvrtak, održan je niz sastanaka kako između predstavnika civilnog društva, tako i niz ministarskih sastanaka, te gospodarski forum koji je ove godine posvećen digitalizaciji javnog i privatnog sektora na zapadnom Balkanu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala