Konte: Prijateljstvo Italije i Rusije ima ogroman potencijal

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Italije Đuzepe Konte na zvaničnoj večeri u vili Madama u Rimu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Italije Đuzepe Konte na zvaničnoj večeri u vili Madama u Rimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Italije Đuzepe Konte izjavio je nakon razgovora sa Putinom da su pregovori sa ruskim predsednikom omogućili jačanje odnosa između Rusije i Italije i da prijateljstvo između ovih zemalja ima veliki potencijal.

„Prijateljstvo, dijalog, jačanje bilateralne saradnje i kulturna razmena: to su ključne reči koje najbolje opisuju moj današnji susret sa predsednikom Putinom“, napisao je Konte na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, tokom dva sastanka u Vladinoj palati „Kidži“, a zatim i na večeri u vili „Madama“, bilo je prilike da se duboko diskutuje o brojnim temama i da se ojačaju, već čvrsti, odnosi Italije i Rusije.

„Složili smo se da je potreban otvoren i sveobuhvatan pristup dijalogu, koji bi trebalo da pokrene rešenja za velike regionalne krize, od Libije do Sirije; od Ukrajine do Venecuele. Sve više sam uveren da Moskva može da igra vodeću ulogu u rešavanju tih kriza“, istakao je Konte.

Premijer je naglasio da Italiju i Rusiju ujedinjuju „duboka prijemčivost kulture i snažna ljubav prema svim mnogim oblicima umetničkog izražavanja“. Prema njegovim rečima, Rusija i Italija se „ponose divnom saradnjom u kulturi i nauci i brojnim epizodama saradnje između naših istraživačkih centara i univerziteta“.

Predsednik Rusije je u četvrtak bio u zvaničnoj poseti Italiji tokom koje se susreo sa rimskim papom, predsednikom Italije Serđom Matarelom i predsednikom Vlade Đuzepeom Konteom. Kasnije je u vili „Madama“, koja se koristi za zvanične prijeme italijanske Vlade, održana večera na kojoj su bili predstavnici rusko-italijanskog Foruma za dijalog civilnog društva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala