Ko dobija Moskvu? Doneta prva odluka o podeli imovine SFRJ, evo kako je prošla Srbija

© MSPMisija RS pri UN u Ženevi
Misija RS pri UN u Ženevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sastanku predstavnika država-sukcesora bivše SFRJ odlučeno je da se Srbiji dodele objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju, prenosi RTS.

Mešoviti komitet za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije) održao je sastanak 2. i 3. jula u Beogradu.
Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda — uključujući i raspodelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbiji su dodeljeni objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju.

Odluka o raspodeli, odnosno dodeli jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma, predstavlja prvu odluku Mešovitog komiteta takve vrste nakon više od sedam godina.

Takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene su izmene i dopune liste iz Dodatka Aneksa B, u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa tzv. „novopronađene“ imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana u Dodatku Aneksa B.

Pomenute odluke predstavljaju prve odluke Mešovitog komiteta ovakve vrste.

Mešoviti komitet je konstatovao da je zajednička prodaja nepokretnosti bivše SFRJ u Njujorku (rezidencijalni stan) i Tokiju (ambasada/rezidencija) uspešno okončana, kao i da je prodaja nepokretnosti u Bonu u završnoj fazi.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podela tzv. velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi, a doneta je i odluka da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

Naredni, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održaće se do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ — Bosne i Hercegovine (Adnan Hadžikapetanović), Republike Hrvatske (Petar Uzorinac), Republike Severne Makedonije (Borčo Damjanov), Republike Slovenije (Damjan Bergant) i Republike Srbije (Veljko Odalović).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala