I sporazum sa Skopljem ruši vlast: „Američka škola“ preuzima Grčku (video)

© AP Photo / Thanassis StavrakisProtest u Grčkoj posle usvajanja Prespanskog sporazuma
Protest u Grčkoj posle usvajanja Prespanskog sporazuma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kirjakos Micotakis, lider Nove demokratije, mogao bi već sledeće nedelje da bude novi grčki premijer, pokazuju ankete pred nedeljne vanredne parlamentarne izbore.

Premijersku fotelju Aleksis Cipras zameniće poslaničkom klupom u parlamentu i imaće priliku da se oproba kao šef opozicije. Nakon što je Sirizu od 3,5 odsto doveo do 38 odsto podrške na prethodnim izborima, Cipras neće uspeti da obezbedi još jedan mandat za politiku koju je sprovodio, uprkos poreskim olakšicama i povećanju penzija pred izbore za Evropski parlament.

Arogancija im došla glave

Razloge za to Nikos Pelpas, dopisnik grčke državne televizije ERT, vidi u, kako kaže, aroganciji Sirize, Prespanskom sporazumu, ali najviše u odnosu prema srednjoj klasi.

On je u emisiji „Sputnjik intervju“ rekao da se krajem maja uoči izbora za EP mislilo da je Siriza neprikosnovena, zbog čega nisu imali ni veliku kampanju, jer nisu računali da će izgubiti s toliko razlike.

„Sporazum sa Skopljem ukrao je Sirizi oko 3,5 odsto glasova. Takođe, Siriza je imala socijalnu politiku za najniži sloj društva, a sav teret pao je na srednju klasu. Micotakis sada srednjem sloju društva obećava niže poreze, ali to treba da odobre i poverioci. Neće biti lako sa ekonomskom agendom koju je obećao. Ako je primeni, biće mnogo demonstracija“, ocenjuje Pelpas.

Micotakis namerava da smanji obaveze i da čak i penzije prebaci privatnicima po američkom sistemu, ali Pelpas nije siguran da će to proći u Grčkoj. Podseća i da se Micotakis školovao u Americi.

Saveznici već obezbeđeni

Poznate su slike iz centra Atine kada su Grci zbog nečega nezadovoljni, na to mora da bude spreman i Micotakis. Nezaposlenost je velika, naročito među mladima. Pelpas kaže da Nova demokratija obećava da će smanjiti nezaposlenost tako što će smanjiti porez i PDV stranim investitorima, ali ističe da je za to potrebna i politička stabilnost. Ukazuje na podatke da je za dve godine 460.000 ljudi otišlo iz Grčke u Zapadnu Evropu.

Čak i da ne može sama da formira vladu, Nova demokratija će dobiti podršku i to najverovatnije od pokreta Kinal, bivši PASOK.

„Njihova predsednica je rekla da neće ući u vladu, ali i da neće dozvoliti da država upadne u političku krizu“, kazao je Pelpas.

Pelpas kaže da Grci mnogo pričaju o politici i da su za razliku od Srba mnogo aktivniji. Na pitanje da li se u Grčkoj ispunjavaju predizborna obećanja, uz osmeh kaže da ne. On navodi primer kada je Andreas Papandreu (PASOK) došao na vlast 1981. na osnovu obećanja da će Grčka napustiti NATO i Evropsku uniju.

„Na tome je dobio izbore, a mi nikada nismo izašli, isto je i Cipras obećavao da ćemo izaći iz Memoranduma, da nećemo slušati poverioce, sada ipak priznaje da nije znao kakava je situacija“, kazao je Pelpas.

Dinastija Micotakis

Porodica Micotakis se tradicionalno bavi politikom, od početka 20. veka, ali nije se očekivalo da će baš Kirjakos biti lider stranke, a kamoli premijer.

„Nije ni on pokazivao ambiciju, ali desilo se da Siriza izgubi poverenje naroda i on je dobio celokupnu podršku partije da bi se oborio Cipras. To je rodilo jedinstvo u Novoj demokratiji, koje nije postojalo u vreme Dore Bakojani, Micotakisove sestre“, kazao je naš sagovornik.

O budućim odnosima Atine i Brisela Pelpas kaže da je Nova demokratija uvek slušala i povinovala se Briselu i Vašingtonu i da nikada nije bila protiv volje SAD ili Zapadne Evrope. Zbog toga ne veruje da je moguća kriza u odnosima sa Briselom.

„Čak će biti možda više voljni nego Cipras da u oblasti ekonomije primene neke stvari koje aktuelna vlada ne bi mogla“, kazao je Pelpas.

Pitanje izbeglica nije bilo aktuelno u ovoj kampanji, ali je ono svakako važno za Grčku koja je uz Španiju i Italiju na udaru. Ne veruje da će Nova demokratija imati tako liberalan pristup kao Siriza, ali ističe da dok EU ne sagleda taj problem globalno, već ga lokalizuje na Grčku, Španiju i Italiju, tu nema rešenja.

Na pitanje da li ih je Evropa na neki način izdala, on kaže:

„Na neki način jeste“!

Izbori usred sezone

Grci će na izbore usred sezone i kako kaže Pelpas, to jeste neobično. Okolnosti su bile takve, Siriza je izgubila na izborima za Evropski parlament i više nije mogla da izdrži pritisak Nove demokratije. Pelpas dodaje i da se ovi izbori održavaju po većinskom sistemu, a ako ne budu uspeli, onda će se novi održati oko 15. avgusta po novom zakonu i proporcionalnom sistemu.

Inače, glasanje na izborima u Grčkoj donedavno je bilo obavezno, kazne su bile velike, ponekad čak i zatvorske. Sada na izbore izlazi oko 75 odsto građana. Ovi izbori su, prema oceni našeg sagovornika, važni jer Nova demokratija ima šansu da posle mnogo vremena vlada sama.

Naš sagovornik neće moći da glasa jer je u Beogradu, a u Grčkoj ne postoji zakon koji dozvoljava glasanje u inostranstvu.

Moguće je glasanje na izborima za EP, ali samo u zemljama Evropske unije.

„Dakle, neću moći da glasam dok se ne promeni zakon, a teško da će se nešto promeniti. Nema tako dobre organizacije za glasanje u svetu. Podvig za Grčku bio bi da omogući glasanje u evropskim zemljama“, kaže Pelpas i naglašava da „cela jedna Grčka“ živi u inostranstvu.

Na pitanje ko se plaši glasova iz dijaspore, on kaže da bi socijalisti i levica imali veću štetu nego korist, jer se pretpostavlja da su Grci u inostranstvu konzervativniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala