Direktor „Naftogasa“: Ukrajini preti tehnogena katastrofa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajini preti tehnogena katastrofa ako na početku grejne sezone ne bude obezbeđeno 20 milijardi kubnih metara gasa, izjavio je direktor „Naftogasa Ukrajine“ Andrej Koboljev.

„Ako na početku grejne sezone u izvorištima ne bude 20 milijardi kubnih metara — to je ogroman rizik od tehnogene katastrofe, jer će se Ukrajina, bez preuveličavanja, smrznuti“, napisao je Koboljev na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, sada se u skladištima tečnog prirodnog gasa nalazi 13,8 milijardi kubnih metara tog goriva, a da bi dostigla nivo od 20 milijardi, kompanija svakodnevno treba da obezbedi 60 miliona kubnih metara gasa.

„Odlaganje od dan-dva će narušiti ispunjavanje dnevnog plana i nadoknađivanje zaostatka će već biti nemoguće“, naveo je direktor „Naftogasa“.
On je, takođe, naglasio da je kompanija odlučila da odloži isplatu dividendi i da obezbedi neophodnu količinu gasa.

„Zamrzavanje zemlje i gubljenje novog gasnog rata smatramo neprihvatljivim. Spreman sam da za tu odluku lično odgovaram“, dodao je Koboljev.

On je naglasio da će obezbeđivanjem 20 milijardi kubnih metara gasa kompanija garantovati stabilnu grejnu sezonu, čak i ako Rusija obustavi tranzit tog energenta od 1. januara 2020.

Važeći ugovori o isporuci i tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu ističu krajem ove godine. Za sada nije izvesna budućnost tih ugovora, kao ni datum sledeće runde pregovora o daljem tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije u trilateralnom formatu Rusija-Ukrajina-Evropska unija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala