„Crni talas“ — dugo osvajanje i bunkerisanje slobode

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Sjaj crnog“ — naziv je studije, koja je posvećena jednom od najvećih fenomena naše kinematografije — „crnom talasu“. Ova studija otkriva kompleksan odnos posleratnog jugoslovenskog društva i umetnosti, ideologije i slobode; svih zabrana, ali i finansiranja „disidentskih“ ostvarenja.
„Crni talas“ — dugo osvajanje i bunkerisanje slobode

I posle četiri stotine stranica, studija se završava sa pitanjima: koji je to film koji je predstavljao onaj definitivni iskorak ka onome što je kasnije nazvano „crnim talasom“: „Skupljači perja“, „Zaseda“ ili „Rani radovi“? Zbog čega je „crni talas“ obeležio jedno razdoblje srpske kinematografije, ali nije i hrvatske, a još manje slovenačke? Da li je, makar u samo jednoj fazi, država zaista svesno tolerisala i pomagala „crni talas“, isključivo zbog namere da drži stvari u filmskoj industriji pod kontrolom? Na neka od ovih pitanja, u emisiji „Orbita kulture“, odgovore smo potražili od autora studije „Sjaj crnog“ Veljka Radosavljevića.

Slušajte nas i saznajte zašto je publika, i filmska i pozorišna, jedna od najvažnijih vesti u vrelim julskim danima — a upravo o tome svedoče veoma posećeni festivali u Čortanovcima, Smederevu, Sopotu i na Paliću.

Otkrivamo i kroz kakve nas avanture vode junaci novog romana popularnog pisca Erlenda Lua, koji je upravo ovih dana objavila kuća „Geopoetika“.

Kako su današnji kustosi odrastali i šta je to što je obeležilo njihovo detinjstvo — teme su izložbe „Mali kustosi“, koja je otvorena u Muzeju nauke i tehnike. O svemu tome razgovaramo sa kustosom izložbe Danijelom Pejović.

O kakvom kulturnom trajanju govori izložba „Venecijanski izdavači srpskih knjiga 1519–1824.“ i šta za kulturu, kakva je srpska, znači pola milenijuma duga tradicija štamparstva i izdavaštva — neke su od tema o kojima razgovaramo sa autorom izložbe Vladimirom Anđelkovićem i sa urednikom kulturnih programa u NBS Dušanom Zlokolicom.

Emisiju „Orbita kulture“ slušajte subotom od 10 časova na talasima Radija Studio B i onaljn na našem sajtu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala