Brnabićeva: Nadam se da će Tereza Mej urazumiti Haradinaja

Pratite nas
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Poznanju da je s britanskom premijerkom Terezom Mej razgovarala o taksama koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije i da joj je premijerka prenela da će kosovskog premijera Ramuša Haradinaja pozvati da ih ukine.

„Poželela sam joj veliku sreću u tom razgovoru. Nadam se da će ona možda imati neki uticaj da se Ramuš Haradinaj urazumi. Nemam velika očekivanja, ali nadam se da će neko uspeti da mu objasni da takse, pre svega, štete Albancima na Kosovu i Metohiji“, rekla je Brnabićeva novinarima, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da su od uvođenja taksi maloprodajne cene porasle za 5,3 odsto i da je njihov trgovinski deficit porastao za 6,4 odsto.

„Razumem da je to jedan populizam koji je Haradinaju doneo u kratkom roku veliku popularnost, ali oni vode sebe u samoizolaciju. Nisam srećna zbog toga, jer tako štete celom regionu“, kazala je Brnabićeva.

Kako je istakla, tužno je videti da je situacija posle svih godina rasta u trgovinskim odnosima u regionu danas lošija.

Premijerka je navela da je s Terezom Mej razgovarala i o odnosima Srbije i Velike Britanije, navodeći da joj je Mejova prenela da je sve veći broj britanskih investitora zainteresovan za ulaganje u Srbiju, zbog čega je danas, kaže, bilo reči i o trgovinskom sporazumu između dveju zemalja.

Srbija je članica UN, šta ima Priština da je priznaje

Ne znam šta znači da Priština prizna neku zemlju koja je članica Ujedinjenih nacija , nama apsolutno nije potrebno priznanje od strane Prištine“, rekla je premijerka Ana Brnabić novinarima u Poznanju komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, da je Priština spremna da vodi dijalog sa Beogradom o međusobnom priznavanju u postojećim granicama.

„Taj stav govori da oni ne žele dijalog, jer čemu dijalog, ako vi ulazite u dijalog sa već određenim rešenjem.“

Ona je dodala da „međusobno priznanje nije na stolu“ i poručila da joj je žao što Priština ne želi dijalog.

„U svakom slučaju, (Ramuš) Haradinaj ne želi dijalog. On politički spinuje da želi dijalog, a s druge strane govori o rešenju dijaloga. Mislim da niko, od Srbije do međunarodnih partnera, na takve spinove na pada“, rekla je Brnabićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala